Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 12. 2008,
18.46

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 12. 2008, 18.46

8 let, 5 mesecev

Ruska vlada širi definicijo izdaje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ruska vlada je v parlament vložila predlog novega zakona, ki razširja definicijo izdaje. Po novem se izdaja ne bo nanašala samo na dejanja proti državni varnosti.

V sedanji zakonodaji je izdaja definirana kot "izdajalsko dejanje z namenom škoditi zunanji varnosti", v predlogu novega zakona pa se opredelitev izdaje razširja na "dejanja, uperjena proti varnosti Ruske federacije, njenega ustavnega reda, suverenosti, ozemeljske in državne celovitosti".

"Tudi pomoč tujim organizacijam pomeni izdajo" V predlogu, ki ga je vlada v dumo vložila minuli petek, tudi piše, da nudenje finančne, materialne, tehnične ali svetovalne podpore tujim organizacijam tudi pomeni državno izdajo. "To je namig ljudem, naj sedijo pri miru in so tiho," meni Ana Stavicka, odvetnica Igorja Suziagina, ki je bil leta 2004 obsojen na 15 let zapora, ker naj bi vohunil za ZDA. Po njenem mnenju si bodo ahko preiskovalci zakon razlagali zelo široko in po lastni presoji.

Razlaga zakona pravi, da je cilj predpisa pomoč pri delu preiskovalcev FSB, naslednice sovjetske obveščevalne službe KGB. Predlog razširja definicijo tujih organizacij tudi na "mednarodne organizacije", ki po mnenju ruskih oblasti poskušajo priti do ruskih državnih skrivnosti z nezakonitimi sredstvi.

Tuje organizacije je kritiziral tudi Putin Ruski premier Vladimir Putin, ki je bil tudi sam nekoč agent KGB, je, ko je bil še predsednik, tuje organizacije, ki delujejo v Rusiji, večkrat obtožil, da zagovarjajo interese zahodnih vlad in urijo opozicijske protestnike.

Nadeždin: Take stvari so se dogajale v Stalinovih časih Boris Nadeždin z moskovske pravne fakultete je predlog novega zakona označil za "krivo vero" in "zastraševanje". "To je točno to, kar se je dogajalo v Stalinovih časih," je dejal.

Ne spreglejte