Sobota,
28. 5. 2022,
8.17

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

84

Natisni članek

jedrska elektrarna Lugansk Moskva Kijev vojaki vojna Ukrajina Rusija

Sobota, 28. 5. 2022, 8.17

1 leto, 11 mesecev

Rusija povečuje ognjeno moč. Vojska vstopila v Severodoneck.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

84

94. dan vojne v Ukrajini. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da je Zahod Rusiji napovedal popolno vojno. Guverner Luganska je sporočil, da so ruske sile vstopile v Severodoneck, in dodal, da se bodo branilci morali umakniti. Rusija je sporočila, da so zavzeli strateško pomembno mesto Liman v regiji Doneck. Ruske sile krepijo ofenzivo na vzhodu Ukrajine, razmere v regijah Lugansk in Doneck pa so izjemno težke, je v petkovem večernem videonagovoru opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinska vojska brani državo z vsemi razpoložljivimi sredstvi, Kijev pa bo storil vse za obrambo Donbasa, je zatrdil. Rusija je medtem uspešno preizkusila novo hipersonično raketo.  

Dnevni pregled pomembnejših dogodkov:

15.29 Putin z Macronom in Scholzem o dobavah orožja Ukrajini in prehranski krizi
13.45 Porošenko: Preprečili so mi izstop iz države
11.50 Rusija uspešno preizkusila novo hipersonično raketo
10.50 Ukrajinska pravoslavna cerkev pretrgala vezi z Rusijo
8.15 Zelenski: Donbas bo znova ukrajinski
8.00 Rusi vstopili v Severodoneck
7.45 Ukrajina obtožila mednarodno agencijo za atomsko energijo 

15.29 Putin z Macronom in Scholzem o dobavah orožja Ukrajini in prehranski krizi

Ruski predsednik Vladimir Putin je v današnjem telefonskem pogovoru francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nemškega kanclerja Olafa Scholza opozoril na nevarnosti okrepljenih dobav orožja Ukrajini, češ da bi te lahko še dodatno destabilizirale razmere in poglobile humanitarno krizo na vzhodu Ukrajine.

Rusija je pripravljena iskati načine za nemoten izvoz žita iz ukrajinskih pristanišč, je Putin zagotovil Macronu in Scholzu, so sporočili iz Kremlja.

"Povečanje dobav ruskih gnojil in kmetijskih proizvodov bo tudi pomagalo zmanjšati napetosti na svetovnem prehranskem trgu, kar bo seveda zahtevalo umik relevantnih sankcij," je ruski predsednik sporočil voditeljema dveh največjih evropskih gospodarstev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Putin se je o možnosti za rusko deblokado izvoza žita iz ukrajinskih pristanišč v petek pogovarjal še z avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem, v četrtek pa z italijanskim premierjem Mariom Draghijem.

13.45 Porošenko trdi, da so mu preprečili izstop iz države

Nekdanji predsednik Ukrajine Petro Porošenko je danes sporočil, da so mu onemogočili izstop iz Ukrajine. Pri tem je ukrajinsko vlado obtožil kršenja t. i. političnega premirja, ki velja od začetka vojne v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Porošenko je bil namenjen v Litvo, kjer naj bi se kot član ukrajinske delegacije udeležil srečanja parlamentarne skupščine Nata, a so ga ustavili na meji, so danes sporočili iz urada nekdanjega ukrajinskega predsednika. Kot so dodali, je imel Porošenko vsa potrebna uradna dovoljenja, da zapusti državo.

Porošenko bi se v Vilni predvidoma srečal tudi s tamkajšnjim predsednikom Gitanasom Nausedo in skupino evroposlancev. Iz Litve naj bi nato potoval v Rotterdam na Nizozemsko, kjer naj bi se udeležil kongresa Evropske ljudske stranke, so sporočili.

Porošenko, ki je Ukrajino vodil med letoma 2014 in 2019, je glavni politični tekmec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in eden najbogatejših Ukrajincev. Je poslanec v ukrajinskem parlamentu in vodja največje opozicijske stranke Evropska solidarnost.

Od 24. februarja, ko je Rusija vdrla v Ukrajino, so se razprtije na ukrajinski politični sceni ustavile, saj se je večina političnih sil združila v obrambo države. Prepovedanih pa je bilo enajst strank, ki veljajo za proruske, poroča AFP.

56-letni Porošenko je decembra lani zapustil državo, a se je po mesecu dni vrnil v Kijev, kjer mu je zaradi obtožb veleizdaje grozil pripor. Vendar pa je sodišče v Kijevu zahtevo za pripor januarja zavrnilo. Na fotografiji Porošenko po odhodu s kijevskega sodišča, 19. januar 2022.  | Foto: Reuters 56-letni Porošenko je decembra lani zapustil državo, a se je po mesecu dni vrnil v Kijev, kjer mu je zaradi obtožb veleizdaje grozil pripor. Vendar pa je sodišče v Kijevu zahtevo za pripor januarja zavrnilo. Na fotografiji Porošenko po odhodu s kijevskega sodišča, 19. januar 2022. Foto: Reuters

Porošenko se je od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja redno pojavljal v mednarodnih medijih, kjer je komentiral dogajanje v Ukrajini, poroča AFP.

Oblasti preiskujejo več deset domnevnih kaznivih dejanj, v katera bi lahko bil vpleten Porošenko. Med drugim je obtožen, da je med letoma 2014 in 2015 pomagal separatističnima ljudskima republikama Doneck in Lugansk pri prodaji premoga Kijevu v vrednosti 54 milijonov dolarjev.

Od začetka vojne v Ukrajini sicer moški, stari od 18 do 60 let, praviloma ne smejo oditi iz države, saj morajo biti na voljo za vpoklic v vojsko.

11.50 Rusija uspešno preizkusila novo hipersonično raketo

Rusija je uspešno opravila poskusno izstrelitev hipersonične vodene rakete tipa cirkon. Izstrelek je zadel tarčo na oddaljenosti okoli tisoč kilometrov, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko obrambno ministrstvo je objavilo še posnetek izstrelitve rakete iz vojne ladje v Barentsovem morju, ki naj bi zadela tarčo v Belem morju.

Izstrelitev je bila opravljena v okviru preizkušanj novih ruskih orožij, so še sporočili iz Moskve.

Prvo izstrelitev rakete tipa cirkon je ruska vojska opravila oktobra 2020. Od takrat je bilo opravljenih več izstrelitev z ladij in podmornic ruske mornarice, še navaja AFP. | Foto: Reuters Prvo izstrelitev rakete tipa cirkon je ruska vojska opravila oktobra 2020. Od takrat je bilo opravljenih več izstrelitev z ladij in podmornic ruske mornarice, še navaja AFP. Foto: Reuters

Rusija je aprila preizkusila tudi novo medcelinsko balistično raketo tipa sarmat. Raketa, ki je lahko opremljena z jedrskimi bojnimi konicami, bo močno okrepila ruski jedrski potencial.

Rusija je od začetka vojne v Ukrajini 24. februarja že večkrat uporabila hipersonične rakete.

10.50 Ukrajinska pravoslavna cerkev pretrgala vezi z Rusijo

Ukrajinska pravoslavna cerkev moskovskega patriarhata je v petek pretrgala vezi z Rusko pravoslavno cerkvijo in razglasila "popolno samostojnost in neodvisnost" od Moskve, saj se ne strinja s stališčem moskovskega patriarha Kirila glede vojne v Ukrajini, poročajo tuje tiskovne agencije.

Moskovska veja Pravoslavne cerkve v Kijevu je sporočila, da obsoja vojno, ter pozvala Ukrajino in Rusijo, naj nadaljujeta pogajanja in ustavita prelivanje krvi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja Ruske pravoslavne cerkve, patriarh Kiril, trdno stoji za ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v njegovi invaziji na Ukrajino, ki se je začela 24. februarja.

V zadnjem času se je v Ukrajinski pravoslavni cerkvi moskovskega patriarhata okrepil pritisk, da bi se odcepila od Moskve. Na stotine duhovnikov je celo pozvalo k ustanovitvi cerkvenega sodišča proti patriarhu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinska pravoslavna cerkev moskovskega patriarhata je po številu župnij največja Pravoslavna cerkev v Ukrajini.

Leta 2018 sta se dve ukrajinski pravoslavni cerkvi, pa tudi del pripadnikov Cerkve moskovskega patriarhata, že odcepili od Moskve ter se združili v Ukrajinsko pravoslavno cerkev, katere avtokefalnost je priznal ekumenski patriarh Bartolomej I.

Združitev v enotno samostojno Ukrajinsko pravoslavno cerkev, ki deluje ločeno od Moskve, so odkrito podpirale ukrajinske oblasti s takratnim predsednikom Petrom Porošenkom na čelu.

8.15 Zelenski: Donbas bo znova ukrajinski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da so razmere v Donbasu "zelo težke", saj Rusija povečuje ognjeno moč in človeško silo ter vse bolj napreduje v jugovzhodni regiji, poroča CNN.

Toda obljubil je, da bo Donbas "spet ukrajinski".

"Varujemo svojo državo in delamo vse, da bi okrepili obrambo regije," je dejal.

"Če okupatorji mislijo, da bosta Liman in Severodoneck njihova, se motijo. Donbas bo ukrajinski," je zatrdil.

Status mesta Liman v Donecku je nejasen, saj sredi ostrih spopadov proruski separatisti trdijo, da so ga zavzeli, medtem ko je ukrajinski generalštab v svojem zadnjem poročilu o razmerah navedel, da se boji okoli njega nadaljujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinsko mesto Severodoneck je skoraj popolnoma obkoljeno z ruskimi enotami, so v petek sporočile ukrajinske oblasti. Medtem Moskva trdi, da je to mesto že obkolila.

Ruska vojska je v Donbasu okrepila ofenzivo, zato naj bi ukrajinske sile začele razmišljati o strateškem umiku na nekaterih frontnih črtah v vzhodni regiji, da bi se izognile obkolitvi. Guverner regije Lugansk Sergij Hajdaj je dejal, da je v mestu Severodoneck dovolj sredstev za obrambo, vendar bi lahko prišlo do taktičnega umika ukrajinske vojske, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V mestu je poškodovanih 90 odstotkov stavb, 60 odstotkov pa jih bo treba v celoti obnoviti.

8.00 Rusi vstopili v Severodoneck

Po besedah ​​guvernerja vzhodne ukrajinske regije Sergija Hajdaja se bodo ukrajinske sile morda morale umakniti iz svoje zadnje trdnjave v Lugansku, da bi se izognile zajetju.

Hajdaj je sporočil, da so ruske sile vstopile v Severodoneck, ključno mesto v Lugansku in največje mesto v regiji Donbas, ki je še vedno pod nadzorom ukrajinskih sil. Približno 90 odstotkov zgradb v Lugansku je poškodovanih, je dejal Hajdaj in dodal: "Rusi v prihodnjih dneh ne bodo mogli zavzeti Luganska, kar so napovedovali analitiki." 

Lugansk.  | Foto: Reuters Lugansk. Foto: Reuters

"Imamo moč in sredstva, da se branimo, vendar je mogoče, da se bomo morali umakniti iz nekaterih delov, da nas ne bi obkrožili," je dejal Hajdaj. Če ruske sile osvojijo Severodoneck, bo to pomenilo, da obvladujejo celoten Lugansk.

7.45 Ukrajina obtožila mednarodno agencijo za atomsko energijo 

Ukrajinski jedrski inšpektorat je Mednarodno agencijo za atomsko energijo (IAEA) obtožil, da je podlegla ruski propagandi, in zaprosil za podporo zahtevi Kijeva, da bi izgnali ruske sile iz največje ukrajinske jedrske elektrarne Zaporožje, poroča index.hr.

Vodja inšpektorata Oleg Korikov je bil zelo kritičen do generalnega direktorja IAEA Ragaela Grossija, ki je v začetku tega tedna na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu dejal, da so v Zaporožju odkrili velike zaloge plutonija in obogatenega urana, ki bi jih lahko uporabili za izdelavo jedrskega orožja. "Zelo žalostno je, ko visoki uradnik IAEA objavlja debele laži ruske propagande," je dejal Korikov in se pritožil, da se IAEA ni odzvala zahtevam Ukrajine, da naredi več za boj proti ruskemu jedrskemu terorizmu.

Peter Wrangel
Novice Kako so ruski vojaki ustrahovali Slovence
vojska ukrajina rusija poljska vojska
Novice Rusija tokrat grozi BiH: Če storite to, bomo morali odgovoriti #vŽivo
Vladimir Putin
Novice Putin ranjenim vojakom: Seveda se želite vrniti
Putin, Ši
Novice Srbi trdijo: Prihajajo Kitajci, borili se bodo za Putina. Zakaj jim ne verjamemo?
Vladimir Putin
Novice Je to Putinov pretkani načrt, s katerim bo vrgel Nato iz tira?
Vladimir Putin
Novice Nekdanji šef tajne službe: S Putinom bo kmalu konec. Poslali ga bodo na zdravljenje in ne bo se več vrnil.