Sobota,
10. 8. 2024,
9.44

Osveženo pred

39 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,49
Ukrajina Rusija

Natisni članek

Sobota, 10. 8. 2024, 9.44

39 minut

Rusija v treh regijah uvedla protiteroristične ukrepe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,49
Kursk | V ruski regiji Kursk že več dni potekajo hudi boji. | Foto Reuters

V ruski regiji Kursk že več dni potekajo hudi boji.

Foto: Reuters

Spopadi v ruski omejni regiji Kursk, kamor je ukrajinska vojska vdrla v torek, se nadaljujejo in so se približali tudi tamkajšnji jedrski elektrarni. Rusija je na to območje premestila dodatne tanke, topništvo in raketne sisteme ter obenem uvedla protiteroristične ukrepe v treh obmejnih regijah, danes poročajo tuje tiskovne agencije.

Ruski nacionalni protiteroristični odbor je v petek pozno zvečer po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil, da začenja "protiteroristične operacije" v regijah Belgorod, Brjansk in Kursk, da bi zagotovili varnost državljanov in "zatrli grožnjo terorističnih dejanj, ki jih izvajajo sovražnikove sabotažne skupine".

Ukrepi po navedbah ruske tiskovne agencije Ria vključujejo morebitno razselitev prebivalcev, omejitev prometa, okrepljeno varovanje na občutljivih lokacijah in prisluškovanje komunikacijam.

Evakuacija prebivalstva iz regije Kursk. | Foto: Reuters Evakuacija prebivalstva iz regije Kursk. Foto: Reuters Moskva: Ruske sile še naprej odbijajo ukrajinski napad v regiji Kursk

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da se peti dan po vdoru ukrajinskih sil na ozemlje Rusije v obmejni regiji Kursk nadaljujejo boji z ukrajinskimi enotami. Oborožene sile še naprej odbijajo poskus vdora ukrajinskih enot na zahodu države, so sporočili v Moskvi.

Pri tem je rusko obrambno ministrstvo navedlo, da z letali in topništvom napadajo ukrajinske enote in vojaško opremo na ruskem ozemlju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske sile so odbile številne napade ukrajinskih brezpilotnih letal v regiji Kursk, je navedlo ministrstvo. Objavilo je tudi videoposnetek, ki domnevno prikazuje, kako ruski tanki zavzemajo bojne položaje, da bi uničili ukrajinsko vojsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poročila sicer kažejo, da ukrajinske enote delujejo več kot deset kilometrov znotraj Rusije, kar je po navedbah BBC najgloblje napredovanje Kijeva, odkar je Moskva februarja 2022 začela obsežno invazijo na Ukrajino.

Ruska agencija za jedrsko energijo (Rosatom) je danes po poročanju AFP medtem sporočila, da ukrajinski vdor na rusko ozemlje neposredno ogroža tudi jedrsko elektrarno Kursk, ki je od območja spopadov oddaljena manj kot 50 kilometrov.

Oblasti so že v petek evakuirale nekatere prebivalce regije Kursk, mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) pa je zaradi spopadov blizu elektrarne obe strani pozvala k čim večji zadržanosti.

Kijev doslej še ni odkrito priznal vdora na rusko ozemlje, vendar pa je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ta teden dejal, da mora Moskva čutiti posledice svoje invazije.

Posnetek
Novice Posnetki kažejo, da je ukrajinska vojska vdrla v pomembno rusko mesto Sudža #video
plin
Novice Geoplin: Morebitna prekinitev tranzita ruskega plina bi lahko povzročila nihanje cen
Ukrajina
Novice Po vdoru Ukrajincev Rusi vračajo udarec: v napadu na veleblagovnico več mrtvih
Vladimir Putin
Novice Putin podpisal zakon, s katerim lahko katerokoli tujo organizacijo razglasi za "nezaželeno"