Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 1. 2009,
11.42

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 2. 1. 2009, 11.42

8 let, 5 mesecev

Revolucija bo preživela nadaljnjih 50 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kubanci so v četrtek obeležili 50. obletnico zmage kubanske revolucije, ki jo je skupaj z okoli 80 somišljeniki pred dobrimi 50. leti na Kubi sprožil Fidel Castro.

Slednji se slovesnosti ni udeležil, njegov brat, zdajšnji kubanski predsednik Raul Castro, pa je ob tem napovedal, da bo kubanska revolucija preživela še nadaljnjega pol stoletja.

Fidel, ki se v javnosti ni pojavil že več kot dve leti, je državljane pozdravil v pismu v uradnem glasilu kubanskih oblasti Granma.

Raul je obljubil, da bo nadaljeval z bojem "Vemo, da človek sam ne tvori zgodovine. Vendar pa so nekateri ljudje nujno potrebni, ker imajo lahko odločilen vpliv v razvoju dogodkov. Fidel je eden takšnih," je o svojem starejšem bratu povedal Raul, ki je nagovoril ljudstvo na balkonu v Santiagu de Cubi, na katerem je Fidel razglasil zmago revolucije. Obljubil je tudi, da bo nadaljeval z bojem, revolucija pa naj bi po njegovih napovedih trajala še nadaljnjih 50 let.

"Vse ameriške administracije so želele vsiliti spremembo kubanskega režima" Raul, ki je vodenje države uradno prevzel februarja lani, je bodoče kubanske voditelje ob tem posvaril, da "ameriški sovražnik ne bo nikoli prenehal biti agresiven, dominanten in izdajalski". "Vse severnoameriške administracije so skušale ena za drugo neprestano vsiliti spremembo režima na Kubi," je približno 3000 zbranim v 40-minutnem nagovoru dejal 77-letni Raul.

Tudi Kuba ni imuna na sodobne gospodarske izzive Kubanski predsednik je opozoril tudi na težke izzive, ki državo čakajo v prihodnosti. Svetovna gospodarska kriza je Kubo močno prizadela, državo pa so v minulem letu opustošili tudi trije orkani, ki so povzročili za okoli deset milijard ameriških dolarjev škode.

Ne spreglejte