Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 1. 2009,
20.54

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 21. 1. 2009, 20.54

8 let, 5 mesecev

Resolucija o kritični zdravstveni situaciji v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Izvršni svet Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je z 28 glasovi za, enim proti in štirimi vzdržanimi sprejel resolucijo o kritični zdravstveni situaciji, ki jo je povzročila izraelska vojska.

Slovenija je skupaj z drugimi državami EU v izvršnem svetu WHO podprla resolucijo. Kot navajajo na MZZ, resolucija pozdravlja prekinitev ognja, izpostavlja pomen njegovega obojestranskega spoštovanja in Izrael poziva k omogočanju humanitarne pomoči prizadetemu prebivalstvu v Gazi. Poziv k izogibanju napadov na civilne cilje Resolucija obe strani poziva k izogibanju napadov na civilne cilje, predvsem bolnišnice, zdravstvene centre in delavce ter skladišča hrane in zdravstvene opreme. Poziva tudi, da se ob zagotovitvi nemotenega dostopa zdravstvene podpore palestinskemu prebivalstvu v Gazi nemudoma nudi potrebna pomoč v obliki reševalnih vozil, zdravstvenega osebja, zdravil in sanitetnega materiala ter da se prične obnova poškodovane zdravstvene infrastrukture v Gazi.

Resolucija nalaga generalni direktorici WHO Margaret Chan, da v Gazo napoti zdravstveno misijo WHO, ki bo identificirala najnujnejše humanitarne in zdravstvene potrebe in ocenila nastalo škodo ter o tem pripravila poročilo za 62. zasedanje WHO maja letos.

Izredno zaskrbljujoče razmere Kot so sporočili z MZZ, se Slovenija zaveda, da so razmere v Gazi na področju zdravstva in zdravstvene oskrbe prebivalstva izredno zaskrbljujoče, in si prizadeva, da mednarodna skupnost čim prej in čim bolj učinkovito pomaga pri izboljšanju zdravstvenih razmer za tamkajšnje prebivalce in pri obnovi zdravstvene infrastrukture in zmogljivosti.

Ne spreglejte