Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 1. 2009,
22.21

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 23. 1. 2009, 22.21

8 let, 8 mesecev

Premirje v Gazi v znamenju protestov in obtoževanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Četrti dan premirja med Izraelom in Hamasom na območju Gaze je prebivalcem enklave prekipelo. Besni zaradi uničenja, ki ga je Gazi zadejal Izrael, so se spopadli z izraelsko vojsko.

Ta je po začasnem umiku za seboj pustila 1.300 mrtvih in na deset tisoče brezdomcev. Območje ograjujejo elektrčine ograde in zidovi, s katerimi naj bi samomorilskim napadalcem omejili gibanje. Podporniki Hamasa so protestirali z zastavami in plakati, v izraelske vojake pa so metali kamenje. Ti so množico poskušali ustaviti s solzivcem in gumijastimi naboji.

Premirje v znamenju rivalskega obtoževanja Palestinsko gibanje Hamas rivalsko skupino Fatah obtožuje, da so vohunili za Izrael. Pravi, da so njeni pripadniki med nedavno ofenzivo na Gazo Izraelcem pomagali pri iskanju Hamasovih položajev. Fatah to zanika in v povračilo Hamas obtožuje mučenja osumljenih. Navaja, da naj bi pripadniki Hamasa v zadnjih dneh med racijo zajeli vsaj 175 njihovih pripadnikov, ki so domnevno sodelovali z Izraelom. Gibanje Fatah ima sicer sedež na Zahodnem bregu. S Hamasom, ki je januarja 2006 zmagalo na parlamentarnih volitvah in lani prevzelo nadzor nad obmojem Gaze, pa se nenehno bori za premoč.

Ne spreglejte