Nedelja,
15. 9. 2024,
21.03

Osveženo pred

4 ure, 58 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Natisni članek

poplave Češka Brno evakuacija

Nedelja, 15. 9. 2024, 21.03

4 ure, 58 minut

Prebivalka Češke za Siol.net: Voda je zalila center mesta #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17

Vremenske razmere na Češkem, Poljskem in v Avstriji so se močno poslabšale po prihodu neurja Boris, ki je nad Srednjo Evropo prineslo obilne padavine s poplavami in številnimi drugimi nevšečnostmi. Najbolj prizadeta so območja v srednji Evropi, okoli meje med Poljsko in Češko ter proti avstrijski prestolnici Dunaj. V najhujših tamkajšnjih poplavah v zadnjih skoraj treh desetletjih so iz domov evakuirali na tisoče ljudi. V zgornjem videoposnetku je videti poplave v češkem mestu Opava, blizu meje s Poljsko. 

Za portal Siol.net se je iz Češke oglasila Lucie Hajkova, domačinka iz Brna. Kot je povedala, so bile reke v Brnu ustrezno regulirane in imajo velik pretok, zato so se tam izognili najhujšemu. "Reke v Brnu so bile ustrezno regulirane, imajo precej velik pretok. Poškodovanih je bilo nekaj hiš v predmestju Brna, nekaj deset, več sto pa so jih prav zaradi ustreznega in pravočasnega ukrepanja uspeli rešiti," je povedala. 

Najhuje je v mestih in vaseh na meji s Poljsko 

So pa druga mesta na Češkem, kjer niso imeli take sreče. "V mali vasici, odmaknjeni dve uri od Brna, pri mojih sorodnikih je voda v majhnem potočku sunkovito narasla in poplavila vsa polja okoli. Hiše so zaenkrat na varnem." 

Prizori iz vasi Sadek blizu Brna.  | Foto: Lucie Hajkova Prizori iz vasi Sadek blizu Brna. Foto: Lucie Hajkova Najhuje je v mestih in vaseh na meji med Poljsko in Češko, eno takih je tudi mesto Opava. "V mestu Opava, kjer sem odraščala, imajo resne probleme. Tam je reka prestopila bregove in zalila center mesta. Slišala sem se s prijateljico iz otroštva in povedala je, da so bili evakuirani. Poslala mi je tudi nekaj fotografij hiše, kjer smo skupaj živeli, ko sem bila otrok. Zadnje velike poplave so bile leta 1997 in jaz sem se z družino iz Opave v Brno preselila dva tedna pred temi poplavami. Imeli smo res veliko srečo. Tako takrat kot zdaj." 

Fotografije iz mesta Opava si oglejte spodaj.

Poplave Opava | Foto: Lucie Hajkova Foto: Lucie Hajkova Poplave Opava | Foto: Lucie Hajkova Foto: Lucie Hajkova Poplave Opava | Foto: Lucie Hajkova Foto: Lucie Hajkova Poplave Opava | Foto: Lucie Hajkova Foto: Lucie Hajkova Poplave Opava | Foto: Lucie Hajkova Foto: Lucie Hajkova Poplave Opava | Foto: Lucie Hajkova Foto: Lucie Hajkova Poplave Opava | Foto: Lucie Hajkova Foto: Lucie Hajkova

Padavine
Novice Tako bodo Alpe pred Slovenijo zaustavile vlažen zrak, ki bo v Evropi povzročil hude poplave #animacija
Poljska
Novice V več državah srednje Evrope izredne razmere zaradi vremena #video
Češka
Novice Moškega voda odnesla po ulici. "Nekateri zavračajo evakuacijo." #video