Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 5. 2015,
8.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nepal potres

Nedelja, 3. 5. 2015, 8.31

8 let

Potres v Nepalu: reševalci rešili tudi moškega, ki naj bi bil star 101 leto (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V severovzhodnem Nepalu so danes, osem dni po uničujočem potresu, reševalci izpod ruševin potegnili tri preživele. Dve ženski in moškega so prepeljali v bolnišnico.

Dve osebi so potegnili izpod ostankov porušene hiše, medtem ko je eno pokopal zemeljski plaz. Že v soboto so reševalci rešili tudi moškega, domnevno starega več kot 100 let. Moškega zdravijo v bolnišnici, njegovo točno starost nemogoče določiti, saj ne more govoriti, pri njem pa niso našli nobenih identifikacijskih dokumentov. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na policijske vire, je moški star 101 leto.

Več kot sedem tisoč žrtev Doslej so sicer našteli 7040 smrtnih žrtev, več kot 14 tisoč ljudi pa je bilo ranjenih, a številka še ni končna, so sporočili iz nepalskega nacionalnega centra za odziv na naravne nesreče. Zdaj je njihova prva skrb usmerjena v pomoč preživelim, ki so ostali brez strehe nad glavo. Pri tem imajo nepalske oblasti velike težave. Zmanjkalo jim je namreč še šotorov, pod katerimi bi si preživeli lahko uredili začasno zatočišče.

Število smrtnih žrtev bo po besedah nepalskega ministra za finance Rama Sharana Mahata precej višje, saj si reševalci šele utirajo pot do oddaljenih vasi in predelov gorate države.

Razdelili okoli 47 tisoč šotorov, potrebovali bi jih 400 tisoč Kot je opozoril tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Laxmi Dhakal, so do zdaj razdelili okoli 47 tisoč šotorov, potrebovali bi jih pa okoli 400 tisoč. Šotori sicer prihajajo v Nepal in v ponedeljek naj bi jih dobili sto tisoč, je še napovedal Dhakal.

Vlada v Katmanduju je za pomoč preživelim mobilizirala tudi okoli 130 tisoč policistov in vojakov.

Protesti zaradi počasnega odziva oblasti Odziv nepalskih oblasti je precej počasen in je prejšnji teden sprožil tudi proteste. Zaskrbljenost so izrazili tudi Združeni narodi in opozorili, da je vzrok počasnosti tudi preobširna birokracija.

Koordinatorka ZN za humanitarno pomoč Valerie Amos je v soboto opozorila, da carina upočasnjuje prihod pomoči iz tujine in da cariniki pomoč zavračajo na meji z Indijo. Opozorila je tudi, da tuja pomoč ostaja na majhnem mednarodnem letališču v Katmanduju, ali pa letala s pomočjo zavračajo, ker nimajo kje pristati.

Ne spreglejte