SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Porota na sojenju v zvezi z napadi v Londonu leta 2005 neenotna

3

termometer

Porota na sojenju trem Britancem, ki naj bi pomagali pri načrtovanju samomorilskih bombnih napadov julija 2005 v Londonu, je po 15 dneh posvetovanj sporočila, da ne more doseči soglasja.

Porota je bila tako razpuščena, sodišče pa bo sedaj verjetno zahtevalo ponovitev sojenja. Trojica medtem ostaja v priporu. Najhujši teroristični napad v britanski zgodovini V eksplozijah, ki so 7. julija 2005 odjeknile na treh postajah podzemne železnice in na nekem avtobusu v Londonu, je bilo skupaj z napadalci ubitih 56 ljudi, več kot 700 je bilo ranjenih. Gre za najhujši teroristični napad v zgodovini Velike Britanije. Obtoženi zanikali pomoč napadalcem Danes 25-letni Wahee Ali, 28-letni Sadeer Saleem in 32-letni Mohammed Shakil iz Leedsa so doslej edini obtoženi v zvezi z napadom. Trojica je obtožena sodelovanja pri načrtovanju napadov, ki so jih sicer izvedli štirje samomorilski napadalci. Ali, Saleem in Shakil priznavajo, da so atentatorje poznali, a zanikajo, da bi jim kakorkoli pomagali.

Tožilstvo je na sodišču trdilo, da so se obtoženi decembra 2004 skupaj s kasnejšimi napadalci podali na testno vožnjo, na kateri so iskali in si ogledovali morebitne tarče napada, vključno s postajami podzemne železnice in londonskimi turističnimi znamenitostmi.

Tožilstvo priznalo, da trojica ni neposredno odgovorna Tožilstvo je sicer priznalo, da obtožena trojica ni neposredno odgovorna za eksplozije, vendar pa naj bi dokazi kazali na to, da je delila skupne cilje s samomorilskimi napadalci in je vedela, da se napad pripravlja. Obtoženi so to odločno zanikali in vztrajali, da so London obiskali le kot turisti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin