Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 8. 2009,
11.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 8. 2009, 11.43

8 let

Po protestih v Iranu opozicija pred sodiščem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred sodiščem v Teheranu se je začel sodni proces proti "izgrednikom", ki so sodelovali na protestih proti ponovni izvolitvi iranskega predsednika Ahmadinedžada na junijskih predsedniških volitvah.

Na sodišču je okoli 100 obtoženih, med njimi tudi več znanih predstavnikov iranske opozicije. To naj bi bili tudi Behzad Nabavi, Mohamed Atrianfar, Mohamed Ali Abtahi in Abdulah Ramezanzadeh. Abtahi: Navedbe o prevarah v Iranu so laž Abtahi je na sodišču povedal, da na junijskih predsedniških volitvah prevar ni bilo. "Govorim vsem mojim prijateljem in vsem prijateljem, ki nas lahko slišijo, da so navedbe o prevarah v Iranu laž. Privlekli so jih na dan, da bi izzvali nerede, tako da bi Iran postal kot Afganistan in Irak," je med drugim dejal eden od vidnejših predstavnikov iranskih reformistov.

Ponovna izvolitev Ahmadinedžada sprožila val protestov Ponovna izvolitev dosedanjega, konservativnega iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada na volitvah 12. junija je v Teheranu in drugih iranskih mestih sprožila val protestov, v katerih je prišlo do izgredov med demonstranti in policijo. Po zadnjih podatkih naj bi v teh protestih umrlo najmanj 20 demonstrantov, več kot 1000 ljudi pa so aretirali; večino med njimi so sicer že izpustili. Trenutno naj bi bilo v zaporu še okoli 250 ljudi.

AI poziva k poštenemu sodnemu procesu Pred začetkom sodnega procesa je organizacija za človekove pravice Amnesty International v Berlinu pozvala oblasti v Teheranu k poštenemu sodnemu procesu. Hkrati je AI pozvala k izpustitvi vseh političnih zapornikov, prenehanju mučenja v zaporih in ponovni vzpostavitvi svobode medijev. "Pazili bomo, da ne bo prišlo do spektakularnega procesa. Sodni proces mora biti pošten," je za nemški časnik Berliner Zeitung dejala nova generalna sekretarka AI v Nemčiji Monika Lüke.

Musavi: Naše gibanje za pravico nima nič s tujci Sicer pa je iranski opozicijski voditelj Mir Hosein Musavi v sporočilu, ki ga je objavil na svoji spletni strani, zanikal, da bi bila njegova prizadevanja proti ponovni izvolitvi Ahmadinedžada povezana s tujino. "Kljub trditvam naših nasprotnikov, naše gibanje za pravico nima nič s tujci. To je povsem domače gibanje," je dodal.

Kot je v petek namreč dejal iranski zunanji minister Manušer Motaki, naj bi Velika Britanija in ostale zahodne države stale za opozicijskimi protesti pod vodstvom Musavija, ki so po spornih predsedniških volitvah 12. junija pretresli Iran. Musavi, ki se je na volitvah zoperstavil sedanjemu iranskemu predsedniku Ahmadinedžadu, trdi, da so bile volitve prevara ter da je on dejanski zmagovalec.

Ne spreglejte