Ponedeljek,
27. 8. 2018,
7.54

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

1

Natisni članek

papež Frančišek spolne zlorabe

Ponedeljek, 27. 8. 2018, 7.54

5 let, 8 mesecev

Papež ni hotel komentirati obtožb nadškofa Viganoja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

1

papež Frančišek | Foto Reuters

Foto: Reuters

Papež Frančišek, ki je bil konec tedna na obisku na Irskem, na letalu novinarjem ni hotel komentirati očitkov nekdanjega vatikanskega veleposlanika v ZDA, nadškofa Carla Marie Viganoja. Ta je papežu v pismu očital, da je ignoriral obtožbe glede ameriškega kardinala Theodora McCarricka. Papež je na poti iz Irske dejal, da o nadškofovem pismu ne bo rekel niti besede.

"Iskreno bom odgovoril vam in vsem, ki vas to zanima: pazljivo preberite pismo in sami presodite o njem," je v odgovoru na novinarsko vprašanje dejal papež Frančišek. "O tem ne bom rekel niti besede. Mislim, da sporočilo govori samo zase," je dodal.

Kot je dejal, so novinarji dovolj izkušeni, da lahko sami presodijo o pismu. "Ko bo minilo nekaj časa in boste že presodili, se bom morda pogovarjal o tem," je dejal papež.

Vigano papeža pozval k odstopu

Vigano je v enajst strani dolgem pismu, objavljenem v ameriškem katoliškem časniku National Catholic Register v času, ko je papež na Irskem govoril o spolnih zlorabah v Cerkvi, Frančiška obtožil, da je osebno ignoriral obtožbe glede ameriškega kardinala Theodora McCarricka, ki je moral prejšnji mesec odstopiti. McCarricku očitajo zlorabe mladoletnikov in duhovniških pripravnikov.

papež Frančišek
Novice Papež v pismu ostro obsodil spolne zlorabe ter prosil za odpuščanje

Kot je zapisal Vigano, je papeža leta 2013 obvestil o obtožbah, a se je ta nanje odzval le z umikom sankcij, ki jih je proti McCarricku uvedel Frančiškov predhodnik Benedikt XVI. "Najmanj od 23. junija 2013 je vedel, da je McCarrick serijski plenilec. Vedel je, da je podkupljiv, a je jamčil zanj vse do bridkega konca," je dodal.

"Papež Frančišek mora biti prvi za zgled kardinalom in škofom, ki so prikrivali zlorabe McCarricka, in odstopiti hkrati z njimi," Vigano poziva v pismu. Nadškof, ki je bil vatikanski veleposlanik v ZDA med letoma 2011 in 2016, sicer pismu ni priložil nobenega pisnega ali drugega dokaza o tem, kako je obvestil papeža.

papež Frančišek
Novice Papež na strani žrtev spolnih zlorab duhovnikov v Pensilvaniji
otroci
Novice Razkrili 300 duhovnikov, ki naj bi zlorabljali otroke