Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 9. 2008,
16.12

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 7. 9. 2008, 16.12

8 let, 6 mesecev

Papež na obisku na Sardiniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Papež Benedikt XVI. je prispel na obisk na Sardinijo. Sestal se je tudi s sardinskimi stoletniki.

V središču sardinske prestolnice Cagliari je vodil mašo, na kateri je pozval k molitvi za žrtve orkanov na Haitiju, pozval pa je tudi k novi generaciji katoliških duhovnikov, ki bo z "moralno močjo in kompetenco" iskala možnosti za miroljuben razvoj. Kristjane je pozval, naj Jezusa približajo mladim Sveti oče je katoliško cerkev in njene vernike ob maši na prostem v Cagliariju pozval k evangelizaciji "sveta dela, gospodarstva in politike". Kristjane je tudi pozval, naj Jezusa približajo mladim, ki so na poti iskanja resnice in idealov, a pogosto postanejo žrtev "razširjenega nihilizma".

Molitev za žrtve orkanov na Haitiju Ob koncu maše je Benedikt XVI. poleg tega dejal, da moli za žrtve orkanov na Haitiju. Kot je dejal, se želi spomniti ljudi, ki trpijo za posledicami treh orkanov, ki so na tem karibskem otoku po zadnjih podatkih terjali kar 500 življenj. Izrazil je tudi upanje, da bo pomoč čim prej dosegla pomoči potrebne.

Ob prihodu na letališče v Cagliariju je papeža pozdravil italijanski premier Silvio Berlusconi, ki ima na Sardiniji svojo poletno rezidenco, nato pa se je papež srečal z več kot 30 Sardinci, starejšimi od 100 let, in jih blagoslovil.

Prebivalci Sardinije dosegajo zavidljivo starost Prebivalci tega italijanskega otoka so znani po zavidljivi starosti, ki jo dosegajo, zasluge za to pa pripisujejo predvsem sredozemski klimi in prehrani. Visoko obletnico naj bi doživelo kar 13,5 odstotka Sardincev, medtem ko je ta delež na Zahodu v povprečju skoraj za polovico nižji. Med drugim se je Benedikt XVI. srečal s 102-letnim sardinskim duhovnikom in najstarejšo, 105-letno Sardinko, ki mu je zaželela dolgo življenje.

Papežev obisk na Sardiniji obeležuje leto, posvečeno spominu na 100-letnico razglasitve Marije iz Bonaria za glavno zavetnico Sardinije. To je sicer papežev 11. pastoralni obisk znotraj Italije. Od 12. do 15. septembra se bo Benedikt XVI. mudil na obisku v francoskem Lurdu.

Ne spreglejte