Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
17.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 17.52

8 let

Pahor: Z arbitražnim sporazumom zavarovani nacionalni interesi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Premier Borut Pahor je v državnem zboru na poslansko vprašanje znova branil arbitražni sporazum s Hrvaško in poudaril, da je bil podpis tega sporazuma za Slovenijo velkik uspeh.

Ponovil je prepričanje, da sporazum varuje slovenske nacionalne interese, Slovenija pa je z njim "izkoristila majhno odprto okno priložnosti".

"Z arbitražnim sporazumom doseženo vse" Pahor je med drugim ocenil, da Slovenija podobnega sporazuma s Hrvaško v drugačnih okoliščinah ne bi mogla doseči, obenem pa je dodal, da je z arbitražnim sporazumom doseženo vse, kar je za slovenske nacionalne interese najbolj pomembno in najbolj koristno.

Jelinčič: Sporazum ne varuje nacionalnih interesov Na očitke poslanca SNS Zmaga Jelinčiča, da je sporazum slab in ne varuje nacionalnih interesov Slovenije, je Pahor odgovoril z navedbami, da je v sporazumu zbrano praktično vse, kar je pomembno za to, da so izhodišča za končni izrek arbitražnega sodišča za Slovenijo ugodna.

Premier izpostavil načelo pravičnosti Ob tem je opozoril, da je v sporazumu pomembno predvsem zapisano načelo pravičnosti. Sporazum namreč po Pahorjevih besedah sodišču nalaga določitev stika slovenskega teritorialnega morja z mednarodnimi vodami, obenem pa ga opozarja, da mora pri končni odločitvi upoštevati vse relevantne okoliščine.

O možnosti referenduma "To je pomembno zato, ker bomo imeli možnost v našem elaboratu, ki ga bomo predali sodišču, pojasniti vse zgodovinske okoliščine, na osnovi katerih pričakujemo za nas ugodno razsodbo arbitražnega sodišča," je dejal Pahor. Ob tem je še spomnil, da bo še pred ratifikacijo o predlogu arbitražnega sporazuma odločal državni zbor, če bo potrebno, pa se bodo o njem na referendumu izrekli tudi volivci in volivke.

Jelinčič se je v svojem vprašanju poleg arbitražnega sporazuma navezal tudi na konferenco o Zahodnem Balkanu, ki se bo predvidoma 20. marca v organizaciji Slovenije odvijala na Brdu pri Kranju. Pahor je glede konference poudaril, da je Slovenija dobila priložnost, da z organizacijo tega dogodka pokaže svojo odgovornost in sposobnost, da pripomore k nadaljevanju procesa širitve EU in da spričo svojih zgodovinskih izkušenj pomaga temu delu Evrope pri vključevanju v EU.

"Prav to je bil na nek način vedno tudi naš cilj," je svoj odgovor na vprašanje o namembnosti napovedane konference sklenil premier Pahor.

Pahor o Zahodnem Balkanu: Zavedamo se svoje odgovornosti

Pahor je v DZ sicer še dejal, da lahko Slovenija znatno prispeva v razpravi o prihodnosti Zahodnega Balkana, s tem pa poskrbi za lastno varnost ter ugled in umeščenost v mednarodni prostor. Kot je še poudaril v odgovoru na poslansko vprašanje, ima Slovenija v tem delu Evrope pomembno politično vlogo, ki je ne sme spregledati. Slovenija je v dogajanju na območju Zahodnega Balkana po Pahorjevih besedah udeležena kot akter. "Smo evropska država, pripadamo in želimo pripadati najbolj razvitemu delu Evrope. Hkrati se zavedamo odgovornosti in priložnosti, ki nam jih daje naš prostor za utrditev prijateljstva in poglobljenega sodelovanja z državami, s katerimi smo nekoč živeli," je dejal Pahor.

"Slovenija lahko da neko dodano vrednost" Ob tem je izpostavil prepričanje, da ima Slovenija priložnost, da se izkaže kot nekdo, ki razume prostor Zahodnega Balkana, njegove priložnosti in probleme, ter jih tudi pomaga reševati. "Nismo edina država, ki meji na Zahodni Balkan, tu so še Avstrija, Madžarska, Bolgarija in Romunija, ampak očitno je, da Slovenija lahko da neko dodano vrednost, neko presežno vrednost diskusiji o perspektivi tega prostora," je o vlogi Slovenije na Zahodnem Balkanu še dejal Pahor.

Navezal se je tudi na torkov uradni obisk v BiH, ki bo po Pahorjevih besedah namenjen zlasti poglobitvi gospodarskega sodelovanja med državama. Izrazil je željo, da bi skupaj z gospodarsko delegacijo, ki ga bo spremljala na obisku, utrdil slovensko navzočnost v tej državi.

Ne spreglejte