SiolNET. Novice Svet
1,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Padel je nov vročinski rekord. Ekstremi se nadaljujejo tudi letos.

1,50

termometer

Zvezda, Sonce
Foto: Reuters

Leto 2016 je bilo najtoplejše, odkar merijo temperaturo, in sicer v povprečju za 1,1 stopinje Celzija več kot v predindustijski dobi in 0,06 stopinje toplejše kot leto 2015. Ekstremno vreme se nadaljuje tudi v letu 2017, je razvidno iz zadnjega poročila Svetovne meteorološke organizacije. 

"Lanski rekord je posledica splošnega segrevanja ozračja, ki se odvija predvsem v zadnjih desetletjih, in vremenskega pojava El Nino, ki je bil izrazit na prehodu iz 2015 in 2016, se je pa njegov vpliv čutil skoraj do konca leta 2016, kar je povzročilo dodaten malenkosten dvig temperature in nov rekord," pojasnjuje meteorolog Gregor Vrtačnik in dodaja, da glede na podatke za prva dva meseca kaže, da bo tudi leto 2017 med najtoplejšimi v zadnjih 150 letih.

"Najbolj zanimive v zadnjem obdobju so stalno tople razmere na Arktiki, kjer je temperatura občasno višja tudi za 20 ali več stopinj ob običajnih za ta čas, nenavadno pa je tudi dogajanje v Tihem oceanu, kjer se je morje v zadnjih mesecih močno ogrelo na obali Peruja," pravi Vrtačnik. 

 

"Vse to bi nas moralo skrbeti. Trend naraščanja temperatur je občuten, in sicer za dve stopinji na sto let, kar pomeni, da bo, če se bo trend nadaljeval, svet konec 21. stoletja za okoli tri stopinje toplejši od 19. stoletja, to je pa skoraj toliko, kot je razlika med viškom zadnje ledene dobe in predindustrijsko dobo. Na nekaterih območjih bodo spremembe večje, na drugih manjše. Spremembe v posamezni regiji, na primer Južni Evropi, lahko imajo velike politične in ekonomske posledice," je sklenil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin