Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 9. 2017,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

ZDA Orkan Irma

Nedelja, 10. 9. 2017, 7.00

6 let, 6 mesecev

Orkan Irma dosegel Florido: poplave, tornadi in električni mrk za milijone prebivalcev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Orkan Irma | Foto Reuters

Foto: Reuters

Orkan Irma je le nekaj deset kilometrov od jugozahodne obale Floride, najbolj poseljeni del pa naj bi dosegel ob treh zjutraj po našem času. Center za orkane opozarja pred hitrim naraščanjem voda na jugozahodnem delu polotoka, od koder poročajo o vetru s hitrostjo 210 kilometrov na uro. 

Orkan Irma v številkah

- Veter na jugu Floride dosega hitrosti do 210 kilometrov na uro

- Okrog dva milijona prebivalcev Floride je ostalo brez elektrike.

- Orkan je do zdaj terjal vsaj 27 žrtev.

Orkan Irma je bil ob 22. uri po našem času približno 30 kilometrov južno od kraja Naples na jugozahodu Floride in je oslabel v orkan tretje stopnje. 

Nacionalni center za orkane je izdal "nujno" opozorilo - nekakšen rdeči alarm - za omenjeno območje, kjer naj bi nivo morja v prihodnjih urah hitro naraščalo. Z otoka Marco, ki leži pred jugozahodno obalo Floride in blizu Naplesa, so okrog 22. ure po našem času poročali o vetru s hitrostjo 210 kilometrov na uro. 

Pravo moč naj bi orkan pokazal, ko bo dosegel najbolj poseljeni del zahodne obale Floride (recimo mesti St. Petersburg in Tampa), kar naj bi se zgodilo okrog devetih zvečer po lokalnem času, okrog treh zjutraj po našem času. Oblasti opozarjajo pred možnostjo do 4,5 metra visokih valov.


Preberite še:

Slovenka, ki na Floridi čaka na prihod orkana Irma: "Sprva se mi je zdelo, da pretiravajo"

Vsaj tri žrtve na Floridi, skupno 27

Orkan je v zadnjih 24 urah na Floridi zahteval najmanj tri smrtne žrtve. Voznik tovornjaka je izgubil nadzor nad vozilom, na katerem je peljal generator, dva človeka pa sta umrla v prometni nesreči, še navaja ABC. Skupni krvni davek se je tako dvignil na 27.

Poplavljene ulice Miamija

Medtem so nevihte zajele praktično celoten južni del Floride. Središče Miamija je pod vodo. Tiste, ki se niso umaknili pred Irmo, oblasti pozivajo, naj se zaščitijo, kolikor se le da, oziroma naj poiščejo prostor v zatočiščih.

"Odmaknite se od vode!"

Tornadi se vrtinčijo po srednji in vzhodni Floridi. Nacionalni center za orkane opozarja prebivalce, naj ne podcenjujejo orkana, ki ga trenutno sicer ocenjujejo kot orkan tretje stopnje, a "bo ostal močen orkan, medtem ko se premika blizu obale Floride ali ob njeni zahodni obali".

Okrog 19. ure po našem času so prebivalcem izdali opozorilo, v katerem so z velikimi črkami zapisali: "ODMAKNITE SE OD VODE!"

Nevarni žerjavi 

V središču Miamija se je zaradi močnih sunkov vetra zrušil žerjav.

Poziv Trumpu: Razglasite naravno katastrofo

Guverner Floride Rick Scott je pozval predsednika ZDA Donalda Trumpa, naj orkan razglasi za naravno katastrofo. To bi prizadetim zveznim državam odprlo pot do dodatne finančne pomoči za sanacijo.

"Orkan predstavlja resno tveganje poplav, ki bi lahko prizadele celotno zahodno obalo Floride," je opozoril Scott in dejal, da bi lahko jugozahod Floride poplavili do 4,5 metra visoki valovi.

Jezni na vremenarje

Prebivalci ameriške zvezne države Florida so včeraj zvečer stresali jezo na meteorologe, ki so najprej več dni napovedovali, da se bo orkan Irma najbolj znesel na vzhodno obalo Floride oziroma okrog mesta Miami, od koder so nekateri potovali na "varen" zahod države, ki je zdaj najbolj ogrožen.

Ni se jim uspelo evakuirati

Floridske oblasti so v zadnjih dneh odredile evakuacijo šestih milijonov prebivalcev zvezne države. Za tiste, ki domov niso zapustili, je tako ob bližajočem se orkanu že prepozno, da odidejo. V mestu Key West je policija za tiste, ki niso upoštevali ukaza o evakuaciji, odprla zatočišče.

"Grozno bo," je danes zjutraj opozoril guverner Floride Rick Scott.

Najhujši orkan za zdaj leta 1992

Najhujši orkan, ki ga je Florida doživela v zadnjih letih, je bil orkan Andrew, ki je leta 1992 uničil 125 tisoč hiš, zahteval 40 smrtnih žrtev in povzročil za 26 milijard dolarjev škode, večinoma na jugu države okrog Miamija.

Po dozdajšnjih podatkih je orkan Irma na svoji poti prek Karibskega otočja zahteval najmanj 25 smrtnih žrtev in povzročil veliko gmotno škodo. Za zdaj še ni poročil s kubanskega območja, razen da je izjemno močen veter ruval drevesa in odnašal strehe.

Po poti Irme sicer sledi še en močan orkan, Jose, ki pa je za zdaj prizanesel francoskim Karibom, ki jih je Irma opustošila. Meteorologi so se bali, da bo tri dni po Irmi otoka Saint Martin in otok Saint Barts prizadel tudi Jose, a je središče orkana otočje prešlo dobrih 130 kilometrov severno.

Vseeno tamkajšnji meteorologi opozarjajo, da nevarnost še ni povsem minila. Jose je sicer trenutno orkan četrte kategorije. Meteorologi napovedujejo, da se bo Jose zdaj obrnil proti severu in ne bo dosegel obale ZDA.

Nad Irmo z orožjem?

Nekateri prebivalci Floride se nameravajo s prihajajočim orkanom Irma spopasti kar z orožjem. Američan Ryon Edwards je na družbenem omrežju Facebook objavil vabilo na dogodek, na katerem naj bi se ljudje z orkanom spopadli s strelnim orožjem, metalci plamena in tudi laserji. Edwards je na Facebooku objavil tudi shemo, kako je treba streljati na orkan, da se naboji ne bodo vračali.

Na dogodek se je prijavilo 43 tisoč ljudi. Policija je zaradi te svojevrstne akcije celo izdala opozorilo, da lahko to privede do resnih posledic. Edwards je priznal, da ga je za dogodek navdihnila kombinacija stresa in dolgčasa.

Ne spreglejte