Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Nedelja,
10. 9. 2017,
16.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

Špela Dillard ZDA Orlando Orkan Irma Miami Florida

Nedelja, 10. 9. 2017, 16.22

6 let, 6 mesecev

Slovenka, ki na Floridi čaka na prihod orkana Irma: "Sprva se mi je zdelo, da pretiravajo"

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Špela Dillard

"Trenutno kažejo posnetke v živo s Key Westa in Miamija in čeprav najhujše še ni tukaj, je stanje videti resno," dogajanje na Floridi, ki se ji z juga približuje orkan Irma, opisuje Slovenka Špela Dillard, ki živi v okolici Orlanda.

Medicinsko sestro Špelo Dillard, ki čez lužo živi že sedem let, smo pred meseci gostili v naši rubriki Slovenci v tujini - članek si lahko preberete na tej povezavi. Živi v predmestju Orlanda, ki pa na srečo ni zapadlo pod ukaz guvernerja zvezne države Florida Ricka Scotta o obvezni evakuaciji. Ta je sicer doletela okrog 5,6 milijona prebivalcev Floride.

"Ker sem bolj v središču Floride, ni obvezne evakuacije. Čeprav za območje, kjer živim, napovedujejo tropske vetrove s hitrostjo okoli 70 milj na uro (110 kilometrov na uro, op. a.), me za premoženje ne skrbi. Z možem živiva v novejši vrstni hiši, avtomobila sta varno pospravljena v garaži," pravi sogovornica. Evakuacijo so v njihovem okolišu priporočili tistim, ki živijo v prikolicah ali mobilnih domovih.

Več o dogajanju v članku Orkan Irma spremenil smer in povzročil evakuacijsko zmešnjavo na Floridi. V Orlandu je trenutno oblačno in deževno vreme, a močnejšega vetra za zdaj po besedah Dillardove ni. Posnetek spletne kamere:

Sprva se je zdelo, da pretiravajo...

"Šole so bile zaprte že v petek, vse trgovine in nakupovalna središča od sobote, poštne storitve so do nadaljnjega prekinjene. Ceste so prazne," razlaga Dillardova. | Foto: "Šole so bile zaprte že v petek, vse trgovine in nakupovalna središča od sobote, poštne storitve so do nadaljnjega prekinjene. Ceste so prazne," razlaga Dillardova. V delu Floride, kjer prebiva Dillardova, naj bi se po napovedih meteorologov najhuje začelo danes zvečer (časovna razlika je šest ur, kar pomeni, da bo to sredi noči po našem času), trajalo pa naj bi do jutri zvečer.

"V Seminole Countyju, kjer živiva, so razglasili policijsko uro. Med 19. uro v nedeljo in 18. uro v ponedeljek je prepovedana vožnja, razen v nujnih razmerah," pravi sogovornica. "Šole so bile zaprte že v petek, vse trgovine in nakupovalna središča od sobote, poštne storitve so do nadaljnjega prekinjene. Ceste so prazne."

Dodaja, da se ji je sprva zdelo, da mediji, ki o orkanu poročajo 24 ur na dan, pretiravajo. "A trenutno kažejo posnetke v živo s Key Westa in Miamija in čeprav najhujše še ni tukaj, je stanje videti resno," ugotavlja zdaj.

Posnetek novinarja Fox news s Key Westa:

Včeraj letovišče, danes mesto duhov

Špela je South beach, znano letovišče v Miamiju, obiskala pred dnevi...

Špela Dillard South Beach Miami | Foto: Špela Dillard Foto: Špela Dillard

... včeraj so na plaži le redki posamezniki opazovali prihajajočo ujmo.

Irma ZDA | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zaloge vode in hrane pošle, a so jih napolnili

Nekaj ur pred napovedanim prihodom orkana Irma letališče v Orlandu sameva. | Foto: Nekaj ur pred napovedanim prihodom orkana Irma letališče v Orlandu sameva. Ko so pred dnevi meteorologi začeli opozarjati, da bo Florido prečkal orkan, je bilo čutiti paniko, pravi sogovornica. "Na bencinskih črpalkah je začelo primanjkovati goriva, v trgovinah je zmanjkovalo vode, kruha in konzerviranih izdelkov, baterij. Vendar so bile po nekaj dneh trgovine in bencinske črpalke zadovoljivo založene," pravi.

Ravno zdaj sta na obisku Špelina starša, ki bi se morala že vrniti v Evropo, a za zdaj ni jasnih informacij, če in kdaj bo to sploh mogoče. "Polet je bil že kar nekajkrat odpovedan in prestavljen. Domov bi se morala vračati jutri, a so vsa letališča na Floridi zaprta. Upamo, da se odprejo, a to je zdaj še zelo vprašljivo."

Ne spreglejte