Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2019,
6.44

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

1

Natisni članek

A. Wess Mitchell odstop Donald Trump ZDA

Sreda, 23. 1. 2019, 6.44

5 let, 3 mesece

Odstopil še en tesen Trumpov sodelavec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

1

A. Wess Mitchell | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pomočnik ameriškega državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve A. Wess Mitchell je v torek sporočil, da 15. februarja odstopa s položaja. Kot je ob tem pojasnil, je v dveh letih razvil evropsko strategijo ameriške administracije pod vodstvom predsednika ZDA Donalda Trumpa, zdaj pa želi več časa preživeti z otrokoma.

A. Wess Mitchell se ni poslovil zaradi nasprotovanja politiki Donalda Trumpa in zatrjuje, da res iz razlogov, ki jih je navedel. Državni sekretar Mike Pompeo mu je prek Twitterja zaželel veliko sreče in zapisal, da je Miller na svojem položaju opravil izjemno delo.

Robert Muller
Novice Muellerjev urad zanika medijska poročila o Cohenovem laganju po Trumpovem ukazu

A. Wess Miller je v State Departmentu vodil politiko ZDA do Evrope in Rusije v času, ko je predsednik ZDA kritiziral evropske zaveznike in hvalil ruskega voditelja Vladimirja Putina. Včasih je zagovarjal tradicionalno republikansko zunanjo politiko, ki je pomenila biti dober z zavezniki in oster do nasprotnikov, kot je Rusija.

Zunanjepolitični veteran Washingtona

Mitchell je bil leta 2012 zunanjepolitični svetovalec predsedniškemu kandidatu Mittu Romneyju, ki je kot največjega nasprotnika ZDA označil Rusijo, zaradi česar so se mu potem posmehovali, najbolj demokrati, ki se zdaj tolčejo po glavi. Verjamejo namreč, da je Rusija Američanom pomagala izvoliti predsednika Trumpa.

Novice V Rusiji prijeli manekenko, ki naj bi imela obremenilne dokaze zoper Trumpa

Mitchell je zunanjepolitični veteran Washingtona in med drugim soustanovitelj Centra za evropske politične analize. Dokler ne bodo našli njegovega naslednika, ga bo nadomeščala vršilka dolžnosti Elisabeth Miller.

Trump vztraja pri govoru o položaju v državi pred obema domovoma kongresa

Preigravanje med demokrati in republikanci v ZDA glede denarja za zid na južni meji in obnove financiranja agencij ameriške zvezne vlade se nadaljuje in rešitve ni na obzorju, čeprav se je v njeno iskanje sedaj vključil še ameriški senat. Trump medtem namerava zavrniti priporočilo o preložitvi govora o položaju v državi.

Trump je 22. decembra prekinil financiranje dela lastne vlade, ker mu demokrati v predstavniškem domu nočejo potrditi 5,7 milijarde dolarjev pologa za gradnjo zidu na meji z Mehiko. Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je povišala stavo v igri političnega pokra s priporočilom predsedniku, naj prestavi za 29. januar napovedan govor o položaju v državi ali ga poda v pisni obliki.

Trump Pelosijevi odvzel letalo

Pelosijeva je priporočilo utemeljila z izgovorom, da zaradi zaprtja vlade ni mogoče zagotoviti ustrezne varnosti. Trump ji je vrnil z odvzemom vojaškega letala, s katerim je nameravala potovati na obisk k vojakom v Afganistan. Sam še vedno namerava opraviti govor v kongresu, saj Pelosijeva uradno ni preklicala povabila, ampak je Trumpu le priporočila preložitev govora.

Donald Trump
Novice Demokrati niso navdušeni nad Trumpovim predlogom

Bela hiša je šefa kongresne policije obvestila, naj pripravi vse potrebno za predsednikov prihod v kongres. Naslednji korak Pelosijeve je sedaj lahko uradni odvzem povabila. Trumo lahko pride v senat, kjer bodo le republikanci, lahko pripravi veliko zborovanje, podobno predvolilnim, ali sprejme povabilo za govor v kongresu držav Severna Karolina in Michigan.

800.000 javnih uslužbencev v ZDA je medtem že ostalo brez ene mesečne plače, kmalu pa bodo še brez druge. Vodja senatne večine, republikanec Mitch McConnell se doslej ni hotel vpletati v spor med Trumpom in Pelosijevo, a se je sedaj z vodjo demokratov Chuckom Schumerjem dogovoril, da bodo v tem tednu glasovali o dveh predlogih za odprtje vlade.

Mehiški zid
Novice Trump zahteva zid, migranti kopljejo rove pod zidom

Republikanci imajo v senatu 53 sedežev, demokrati 47, vendar je za uspeh proračunskega zakona potrebna večina 60 glasov in oba predloga sta vnaprej obsojena na propad. Demokrati predlagajo, da se vlada odpre začasno do 8. februarja, do takrat pa se lahko preigravajo glede zidu. Tak predlog so demokrati v predstavniškem domu že potrdili in manjkal bi samo še Trumpov podpis, ki pa ga ne bo, ker ni denarja za zid.

Drugi predlog je Trumpov tako imenovani kompromis, ki ga je izrekel v televizijskem prenosu konec prejšnjega tedna. V zameno za denar za zid je ponudil financiranje lastne vlade in še začasno obnovo zaščite nezakonitih priseljencev, ki so prišli v ZDA kot mladoletniki.

Ta adut mu je padel v vodo, ko je vrhovno sodišče zavrnilo njegovo pritožbo na sodne blokade odvzema zaščite tem priseljencem, ki so sedaj varni najmanj še leto dni. Za Schumerja je Trumpov predlog le še eno izsiljevanje. Demokrati v senatu zahtevajo, naj najprej plača javne uslužbence, nato so možna pogajajo.

Donald Trump
Novice Trump naj bi bil obseden z napadom na Iran

 

 

Ne spreglejte