Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 1. 2009,
16.59

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 1. 2009, 16.59

8 let, 5 mesecev

Odgovornemu za 11. september sodijo tudi za napad v Tuniziji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Na sodišču v Parizu so v odsotnosti začeli soditi domnevnemu glavnemu organizatorju terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001 Kalidu Šejku Mohamedu.

Šejk Mohamed se začetka sojenja v Parizu ni udeležil, ker je trenutno zaprt v ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi. Sicer pa so začeli soditi še dvema soobtoženima za napad v Tuniziji, nemškemu državljanu Christianu Ganczarskemu in Tunizijcu Validu Navarju, ki sta na sodišču bila prisotna.

Sojenje naj bi se končalo 6. februarja Francosko sojenje naj bi osvetlilo razpredenost mednarodne teroristične mreže Al Kaida v severni Afriki. Končalo naj bi se 6. februarja, ni pa neposredno povezano s preiskavo terorističnih napadov v New Yorku in Washingtonu. Za te napade je Šejk Mohamed povedal preiskovalcem, da je organiziral napade za ZDA, načrt zanje pa leta 1996 predložil vodji Al Kaide Osami bin Ladnu.

Po mnenju francoskih tožilcev je Šejk Mohamed odredil bombni napad na sinagogo na Džerbi, v katerem je 11. aprila 2002 umrlo 14 nemških turistov, pet tunizijskih ter dva francoska državljana, kar je tudi sprožilo pravni postopek v Franciji.

Začetek sojenja so pred sodiščem pospremili svojci žrtev, ki so zahtevali ostre kazni za osumljene.

Ne spreglejte