Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 12. 2008,
16.59

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 12. 2008, 16.59

8 let, 5 mesecev

Obilno sneženje ohromilo številne evropske države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
V snežnem kaosu, ki je v nedeljo zajel večji del Francije, sta dve osebi izgubili življenje. Sneg številne nevšečnosti povzroča tudi v Italiji in v Španiji.

Zasneženo cestišče je v francoskem departmaju Haute-Loire v osrednjem delu države botrovalo prometni nesreči, ki je bila usodna za voznico osebnega avtomobila. Medtem je v francoski Juri švicarski turist umrl pod snežnim plazom, njegova spremljevalka pa naj bi jo odnesla s hudimi poškodbami. V Franciji težave z dobavo elektrike Prek 100.000 gospodinjstev v osrednji Franciji je bilo v nedeljo in v noči na ponedeljek brez električne energije, saj je obilno sneženje povzročilo veliko škode na električnem omrežju. Številni še vedno ostajajo brez električne energije kljub temu, da se je prek 200 uslužbencev elektro podjetja EDF vso noč trudilo odpraviti napake na omrežju.

Zaradi obilnih snežnih padavin so Francozi nemalo težav imeli tudi v prometu. Predvsem je bila motena železniška povezava med Nico in Marseillesom, saj so francoske oblasti na tem območju izdale opozorilo pred nevarnostjo proženja snežnih plazov.

Sneg pobelil vrhove na Majorki Nočno in jutranje sneženje je preglavice, predvsem v prometu, povzročalo tudi v Španiji. Španska vojska je pomagala pri reševanju več kot 400 vozil, ki so obtičala v snežnem metežu. Več kot meter debela snežna odeja je ohromila promet med Leonom in pokrajino Asturias, pri čemer so nekateri vozniki morali na odprtje tamkajšnjih cest čakati več kot sedem ur. Zaprti so številni gorski prelazi, sneg pa je pobelil tudi vrhove na letoviškem otoku Majorka.

Avstrijska Koroška pripravljena na nove padavine Medtem se na nove obilne snežne padavine pripravljajo na avstrijskem Koroškem. Vremenoslovci namreč napovedujejo, da bo na začetku tedna področje znova zajelo območje nizkega zračnega pritiska. Predstavnik meteorološke postaje v Celovcu Paul Rainer je povedal, da bo območje spet zajelo sneženje, do torka popoldne pa naj bi po napovedih zapadlo od 20 do 50 centimetrov novega snega. Vremenoslovci ob tem še dodajajo, da se v sredo naposled le obeta izboljšanje vremena.

Nevarnost poplav v Benetkah in Rimu Obilno deževje in sneženje še vedno krojita razmere tudi v sosednji Italiji. Sneg v severnih predelih države povzroča zastoje v prometu, po vsej državi pa znova grozi tudi nevarnost, da bi reke prestopile bregove. Poleg Benetk so nevarnost poplav razglasili tudi v Rimu.

Ne spreglejte