Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 12. 2016,
20.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

14

Natisni članek

Barack Obama volitve v ZDA 2016 ameriške volitve Rusija ZDA

Četrtek, 29. 12. 2016, 20.26

6 let, 6 mesecev

Obama vrača udarec Putinu: izgnal je 35 ruskih diplomatov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

14

Vladimir Putin Barack Obama | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je zaradi domnevnega vmešavanja Rusije v letošnje ameriške predsedniške volitve napovedal vrsto povračilnih ukrepov proti ruskim obveščevalnim agencijam in diplomatom. Rusija sankcije obžaluje in bo razmislila o možnosti povračilnih ukrepov. 

Administracija predsednika Baracka Obame Rusijo obtožuje, da je s hekerskimi napadi pripomogla k zmagi republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa na predsedniških volitvah.

Diplomati imajo 72 ur, da zapustijo ZDA

Zaradi tega vmešavanja so ZDA danes izgnale 35 ruskih diplomatov z veleposlaništva v Washingtonu in konzulata v San Franciscu. ZDA so diplomatom sporočile, da niso zaželeni – "persona non grata" – in jim dala 72 ur, da s svojimi družinami zapustijo državo.

Sankcije tudi proti ruskima obveščevalnima službama

Ameriške sankcije so prav tako uperjene proti ruski obveščevalni službi FSB in ruski vojaški obveščevalni službi GRU, poroča BBC. ZDA so napovedale tudi zaprtje dveh ruskih stavb v New Yorku in Marylandu, ki jih Rusija po njihovem mnenju uporablja za vohunjenje.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je v sredo dejal, da se se ne želi ukvarjati z domnevnim ruskim vpletanjem v ameriške volitve, že pred tem pa je podvomil o ugotovitvah obveščevalcev. To bi lahko pomenilo, da bo po prevzemu položaja 20. januarja sankcije, uvedene danes, preklical. | Foto: Reuters Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je v sredo dejal, da se se ne želi ukvarjati z domnevnim ruskim vpletanjem v ameriške volitve, že pred tem pa je podvomil o ugotovitvah obveščevalcev. To bi lahko pomenilo, da bo po prevzemu položaja 20. januarja sankcije, uvedene danes, preklical. Foto: Reuters

Obama pozval zaveznike, da se zoperstavijo ruskemu vmešavanju

"Odredil sem več ukrepov za odziv na rusko vladno agresivno nadlegovanje ameriških predstavnikov in kibernetskih operacij, povezanih z ameriškimi volitvami," je sporočil Obama. "Ta odziv sledi več zasebnim in javnim opozorilom, ki smo jih posredovali ruski vladi in so potreben in primeren odziv na poskuse škodovanja interesom ZDA in kršitve uveljavljenih mednarodnih norm vedenja," je še dodal Obama. Preostale zaveznike pa je Obama pozval, "naj se zoperstavijo ruskim poskusom vmešavanja v demokratično vladanje".

Rusija bo razmislila o možnosti povračilnih ukrepov

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je obžaloval sankcije ZDA in napovedal, da bo Rusija razmislila o možnosti povračilnih ukrepov.

Washington je sicer v preteklih mesecih ruske oblasti obtožil, da so poskušale s hekerskimi napadi vplivati na izid ameriških predsedniških volitev. Po poročanju ameriških medijev, ki so se sklicevali na ameriške obveščevalce, je bil ruski predsednik Vladimir Putin osebno vpleten v hekerske vdore med predvolilno kampanjo v ZDA, s čimer naj bi se želel maščevati Hillary Clinton.

Obama na novinarski konferenci sredi meseca Putina ni hotel neposredno obtožiti, je pa vseeno dejal, da se v Rusiji le malo zgodi brez njegove vednosti. Dejal je, da si ne predstavlja, da se je kdo od visokih uradnikov odločil, da ukaže vlom v računalnike demokratske stranke brez Putinove vednosti. Kremelj je obtožbe zavrnil, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Ruski hekerji so po trditvah ameriških obveščevalcev pred volitvami 8. novembra vdirali v računalnike demokratske stranke in kampanje demokratske kandidatke. Pridobljeno elektronsko pošto so predajali WikiLeaksu, ta pa jo je objavil na svoji spletni strani.
Ne spreglejte