Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 1. 2009,
8.47

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 24. 1. 2009, 8.47

8 let, 5 mesecev

Obama odpravil prepoved financiranja splava v tujini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Obama je v petek z izvršnim ukazom odpravil prepoved proračunskega financiranja domačih in tujih organizacij, ki se po svetu ukvarjajo z načrtovanjem družin, torej pomagajo ženskam tudi pri splavu.

Prepoved je uvedel Ronald Reagan Republikanec Ronald Reagan je navdušil ameriške nasprotnike pravice do splava, ko je leta 1984 na konferenci Združenih narodov v prestolnici Mehike objavil prepoved financiranja vseh organizacij in skupin, ki aktivno pomagajo ženskam pri splavu oziroma splav le zagovarjajo. Politika zato tudi nosi ime po Mexico Cityju oziroma ji pravijo tudi "globalni nagobčnik", ker prepoveduje že samo zagovarjanje pravice do splava. Prepoved odpravil Bill Clinton, George Bush mlajši pa znova uvedel Prepoved je bila obsežna in je organizacijam, pa tudi bolnišnicam, prepovedala prejemanje ameriškega proračunskega denarja, četudi so denar za financiranje splava in informiranje žensk o tem vprašanju prejemale iz drugih virov. Reaganov naslednik George Bush starejši politike ni spreminjal, demokratski predsednik Bill Clinton pa je Reaganovo prepoved odpravil januarja 1993. Ponovna uvedba prepovedi je bil eden prvih ukrepov Georgea Busha mlajšega, ko je prevzel položaj januarja 2001. Velike težave pri organizacij, ki se ukvarjajo z načrtovanjem družin

Organizacije, ki se ukvarjajo z načrtovanjem družin, imajo zaradi tega velike težave z organizacijo lastnih programov in proračunov, saj se zavedajo, da se lahko prepoved ponovno uvede že čez štiri ali osem let. ZDA razdeljujejo pomoč tujini preko agencije v sklopu State Departmenta - Agencije za mednarodni razvoj (USAID) in pri izvajanju Obamovega ukaza ne bo težav, ker je odpravo prepovedi v času predsedniške kampanje napovedovala tudi državna sekretarka Hillary Clinton.

Burni odzivi na obeh straneh Obamova odločitev je pričakovano sprožila burne odzive na obeh straneh. Zagovorniki pravice do splava so jo pozdravili, potem ko so bili v četrtek razočarani, da tega ni storil že na 36. obletnico odločitve vrhovnega sodišča v primeru Roe proti Wade, ki je uzakonila pravico do splava.

Demonstracije nasprotnikov pravice do splava V Washingtonu so v četrtek potekale demonstracije nasprotnikov pravice do splava, ki ga opredeljujejo kot umor nerojenih otrok. Nekaj deset tisoč demonstrantov je zahtevalo podporo tudi od predsednika Baracka Obame, ki pa jim je poslal pisno sporočilo s potrditvijo svoje podpore pravici do splava. Dejal je, da se vlada ne sme vmešavati v najbolj zasebne družinske zadeve. Povedal je, da se morajo vsi strinjati s potrebo po zmanjšanju nezaželenih nosečnosti in zmanjšanju potreb po umetni prekinitvi nosečnosti ter podpirati ženske in družine pri njihovi izbiri.

Četrtkovo razočaranje zagovornikov pravice do splava Zagovorniki pravice do splava pa so bili razočarani, da Obama hkrati ni odpravil Busheve prepovedi. To je potem storil v petek popoldne brez fotografov in kamer, kar je bilo opazno nasprotje s četrtkovim podpisovanjem izvršnih ukazov, med katerimi je bil tudi tisti o zaprtju taborišča za teroristične osumljence v Guantanamu na Kubi.

Tiskovni predstavnik organizacije Mednarodna akcija za prebivalstvo Tod Preston je sporočil, da je bil negativni vpliv prepovedi na zdravje žensk po svetu velik. Izrazil je prepričanje, da bo Obamov ukrep pomagal zmanjšati število nezaželenih nosečnosti, splavov in smrtnih primerov med ženskami, ki umirajo zaradi tveganih nosečnosti in nimajo dostopa do pomoči.

IPPF med Bushevo administracijo ob 100 milijonov dolarjev donacij Pomanjkanje ameriških financ je bilo zelo opazno, saj so ZDA ena od največjih plačnic za razne humanitarne dejavnosti po svetu. Sprememba v politiki bo opazna predvsem v revnih državah, kjer so ženske odvisne od pomoči mednarodnih organizacij. Tiskovni predstavnik Mednarodne federacije za načrtovanje družin (IPPF) Paul Bell je sporočil, da so v času Busheve administracije izgubili okoli 100 milijonov dolarjev donacij.

Po njegovih besedah je zaradi prepovedi brez dela ostalo več kot 1000 humanitarnih delavcev, kakih 38.000 žensk pa je izgubilo dostop do kontracepcijskih sredstev in poporodne nege. Najhuje je bilo v Afriki, kjer so morali zapirati številne programe, ki so se večinoma ukvarjali z boleznimi, kot je aids, načrtovanje družine pa je bila le ena od dejavnosti.

Bo Obamov ukrep povečal število splavov po vsem svetu? Nasprotniki pravice do splava so v petek nemudoma izražali razočaranje nad potezo Obame. Zakonodajni direktor organizacije Nacionalni odbor za pravico do življenja Douglas Johnson je sporočil, da bo Obamov ukrep, s katerim je zanikal lastne besede, da bo podpiral politike, ki zmanjšujejo število splavov, zanesljivo povečal število umetnih prekinitev nosečnosti po vsem svetu.

Skorjašnja odprava prepovedi financiranja UNFPA in raziskav izvornih celic Kmalu se pričakuje tudi odprava prepovedi financiranja Sklada ZN za prebivalstvo (UNFPA), ki ga je Busheva administracija uvedla zato, ker naj bi sklad domnevno na Kitajskem podpiral politiko vlade prisilnih splavov in sterilizacij. Sklad je te obtožbe od samega začetka vztrajno zanikal.

Pričakuje se tudi odprava Bushevih omejitev na financiranje raziskav izvornih celic človeških zarodkov, kar prav tako deli Američane. Po mnenju dela znanstvenikov izvorne celice zarodkov obetajo možnost zdravljenja doslej neozdravljivih bolezni in telesnih okvar. Del znanstvenikov pa zagovarja le raziskave odraslih izvornih celic, s čimer bi se izognili nesoglasjem glede splava.

Ne spreglejte