Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 7. 2011,
11.21

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Barack Obama Afrika ZDA

Natisni članek

Sobota, 30. 7. 2011, 11.21

8 let, 3 mesece

Obama: Humanitarna kriza v Afriki potrebuje mednarodni odgovor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
ZDA širjenju lakote v vzhodni Afriki niso posvetile dovolj pozornosti. Humanitarna kriza si zasluži odgovor, v katerem mora biti Afrika partner, je dejal ameriški predsednik Barack Obama.

Obama je s predsednikom Slonokoščene obale Allasanejem Ouattarajem, predsednikom Benina Bonijem Yayijem, gvinejskim predsednikom Alpho Condejem in predsednikom Nigra Mahamadujem Isufujem razpravljal o skupnem reševanju grozeče humanitarne krize v vzhodni Afriki.

"Na Afriko smo premalo pozorni" "Mislim, da ta tema v ZDA ni dobila toliko pozornosti, kot si je zasluži," je ocenil Obama. "A vidimo širjenje lakote vzdolž Afriškega roga, še posebej v državah kot je Somalija. In to bo zahtevalo mednarodni odgovor," je menil ameriški predsednik. Afrika bo morala biti partner pri preprečevanju tega, da bi desettisoče ljudi umrlo od lakote, je še poudaril.

Največja kriza je v Somaliji

V Somaliji sta suša in lakota prizadeli več kot 11 milijonov ljudi. Od tega jih 2,2 milijona živi na ozemlju, ki ga nadzoruje skrajna islamistična milica Šebab in na katerem humanitarne organizacije ne morejo zagotoviti dobav hrane. V petek je sicer Svetovni program za hrano (WFP) v sodelovanju z ZN v somalijsko prestolnico Mogadiš prepeljal 50 ton hrane in prehranskih dodatkov.

Obama je izpostavil Slonokoščeno obalo Obama je štiri afriške voditelje, s katerimi se je srečal, označil za vzor v Afriki, saj so pokazali "neverjetno vztrajnost" pri spodbujanju demokracije kljub velikemu osebnemu tveganju in neverjetnih izzivih. Kot primer je navedel Slonokoščeno obalo, kjer je predsednik Ouattara na prevzem položaja moral čakati pol leta. Njegov predhodnik Laurent Gbagbo namreč ni želel sprejeti poraza na volitvah.

"Obdobje zamujenih priložnosti"

Obama je poudaril še, da so te nekdanje francoske kolonije samostojne že več kot 50 let, to obdobje pa je označil za obdobje izrednega napredka in zamujenih priložnosti. Zagotovil je, da so voditelji teh držav odločeni uveljaviti demokracijo in svojim ljudem zagotoviti ekonomski napredek ter varnost. "ZDA bodo z vami na vsakem koraku te poti," jim je obljubil.

Ne spreglejte