Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 11. 2012,
20.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 11. 2012, 20.27

8 let

O izidu volitev bi lahko odločali Pensilvanija, Michigan in Minnesota

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kdo bo postal novi ameriški predsednik, bi lahko odločale volitve v treh zveznih državah: Pensilvaniji, Michiganu in Minnesoti.

Čeprav so poznavalci ves čas trdili, da bodo o novem ameriškem predsedniku odločale zvezne države Ohio, Virginija in Florida, se je predsedniška kampanja oddaljila od teh napovedi in v središče pozornosti postavila Pensilvanijo, Michigan in Minnesoto, v katerih ima rahlo prednost demokratski kandidat Barack Obama. Kljub temu pa so svetovalci Mitta Romneyja prepričani, da bi lahko ta v torek, ko bodo Američani zavzeli volišča, v omenjenih zveznih državah zmagal.

Nekateri so zelo skeptični do tega, da bi lahko Mittu Romneyju uspelo na svojo stran pridobiti vse tri zvezne države, saj je že iz preteklosti vidno, da so bolj naklonjene demokratski kot republikanski stranki. Že od leta 1988 so namreč zveste demokratom, vendar so Romneyjevi svetovalci prepričani, da so ravno zdaj zrele za preobrat.

Romney se je odločil za oglaševanje v Pensilvaniji in Minnesoti Čeprav republikanski odbori za politično delovanje že nekaj časa oglašujejo v teh treh zveznih državah, se je Romney šele pred kratkim odločil za oglaševanje v Pensilvaniji in Minnesoti, ne pa v Michiganu. Ali bo oglaševanje prispevalo k njegovi zmagi, za zdaj še ni znano. Kljub temu so Romneyjevi svetovalci prepričani, da s tem širijo svoj volilni zemljevid, s tem pa imajo veliko več možnosti, da osvojijo 270 elektorskih glasov. "Mislim, da smo v enkratnem položaju za zmago. Lahko zmagamo v vseh treh? Verjetno ne. Lahko osvojimo le nekatere? Mislim, da lahko," je povedal Romneyjev višji svetovalec Russ Schriefer.

Tabor Baracka Obame pa je medtem že odgovoril, in sicer se je odločil za oglaševanje na televiziji, njegovi svetovalci pa so pojasnili, da so se za to odločili zaradi previdnosti in ne zaradi tega, ker bi jih skrbelo, da bi Romney zmagal v vseh treh zveznih državah. Po njihovem mnenju je Romneyjev poskus, da bi mu uspelo zmagati v omenjenih zveznih državah, znak šibkosti, ne moči. Obamov glavni strateg David Axelrod je v oddaji Morning Joe celo obljubil, da si bo obril svoje brke, če bo Obama izgubil katero od teh treh držav. "Verjamem, da bom 8. novembra še vedno imel svoje brke," je še povedal Axelrod.

Boj za zmago bo v Pensilvaniji in Michiganu napet Javnomnenjske ankete namreč kažejo, da bo boj za zmago v Pensilvaniji in Michiganu napet. Republikanska stranka je prepričana, da bi lahko Romney na svojo stran pridobil še neodločene volivce. V Pensilvaniji so politični strategi, ki niso naklonjeni nobeni od strank, prepričani, da bo boj tesen, kljub temu pa Obama jasno vodi. "Romneyju gre bolje v Philadelphii kot kateremu drugemu republikanskemu kandidatu, predsedniku pa podpora pada na jugozahodu države," je za Washington Post komentiral Christopher Nicholas.

Medtem ko ima Romney velike možnosti za zmago v Pensilvaniji, pa ni tako v Minnesoti, saj že od leta 1972 ni izglasovala republikanskega kandidata. Čeprav se strokovnjaki strinjajo, da gre Romneyju v tej zvezni državi rahlo slabše, pa so obenem prepričani, da zagotovo ne bi škodilo, če bi nekaj svojih sredstev namenil tudi tej državi.

Najmanj težav naj bi imel Romney v Michiganu, kjer volivci odločno nasprotujejo Obamovi pomoči avtomobilski industriji. Vodja demokratske stranke v Michiganu Mark Brewer je povedal, da so se demokrati že pripravili na to, da bodo volitve v Michiganu tesne.

Ne spreglejte