Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 7. 2008,
10.33

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 11. 7. 2008, 10.33

8 let, 1 mesec

Novi sumi korupcije v zvezi z Olmertom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izraelska policija je sporočila, da obstajajo novi resni sumi korupcije pri delovanju izraelskega premiera Ehuda Olmerta.

Osumljen je, da je sredstva za svoja uradna potovanja istočasno pridobival iz več virov financiranja, razliko pa pospravil v žep. Policija je razširila preiskavo Preiskovalci so danes ponovno obiskali dom izraelskega premiera, da bi ga že tretjič zaslišali v zvezi s primerom, ki se vrti okrog visokih vsot denarja, ki naj bi ga prejel od ameriškega poslovneža judovskega rodu, še preden je leta 2006 postal izraelski premier. Po več kot dvournem zaslišanju je policija v sporočilu za javnost sporočila, da se je preiskava razširila.

"Olmert je v času županovanja v Jeruzalemu osumljen istočasnega pridobivanja denarnih sredstev za uradne polete v tujino iz večih virov... vključno državnih," piše v izjavi. Policija je dodala, da je od vsakega izmed teh virov pridobil celotno plačilo leta. Policija sumi, da je Olmert znatne vsote denarja, ki so ostale po plačilu leta, prenesel v poseben sklad, ki ga je zanj vodila njegova potovalna agencija. Ta denar je bil nato porabljen za financiranje zasebnih potovanj Olmerta in njegove družine, so še sporočili s policije.

Olmert ima že dolgo zgodovino korupcijskih obtožb Obtožbe korupcije Olmerta spremljajo že več kot tri desetletja politične kariere, čeprav ni bil nikoli pravnomočno obsojen. Zadnji tak primer se je odprl maja, ko je ameriški poslovnež Morris Takansky razkril, da je Olmertu v obdobju 15 let izročil 150.000 dolarjev. Določen del tega denarja naj bi porabili za drage cigare, hotele in druga razkošja. Olmert, ki se je soočil tudi s pozivi k odstopu, je vse obtožbe v korupcijski aferi zanikal.

Naslednik Olmerta bo znan septembra Vodstvo Olmertove stranke Kadima pa je v četrtek odločilo, da bodo volitve novega vodstva stranke potekale v sredini septembra. Z zamenjavo na vrhu želi Kadima zajeziti korupcijski škandal, v katerega se je zapletel Olmert, ter si povrniti zaupanje javnosti in pomiriti koalicijske laburiste.

Po poročanju izraelskih televizij se je upravni odbor Kadime sestal v četrtek popoldan in na rekordno kratkem sestanku - glasovanje je potekalo še pred prihodom več ministrov in poslancev Kadime - potrdil že prej dosežen dogovor med Olmertom in vodstvom stranke glede strankarskih volitev.

Ne spreglejte