Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 1. 2009,
15.12

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 21. 1. 2009, 15.12

8 let, 5 mesecev

Nizozemsko sodišče za pregon desničarskega poslanca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Prizivno sodišče v Amsterdamu je državnemu tožilstvu ukazalo, naj zaradi podpihovanja k sovraštvu, diskriminacije in razžalitve skupine ljudi sproži kazenski pregon proti poslancu Geertu Wildersu.

"Sodišče ocenjuje, da so bili muslimanski verniki dokazano užaljeni zaradi primerjav med islamom in nacizmom, ki jih je izrekel Geert Wilders," je v sporočilu za javnost poudarilo sodišče. Wilders: Črn dan za svobodo govora v državi Wilders je zaradi odločitve sodišča že izrazil svoje razočaranje in pri tem zatrdil, da gre za "črn dan za svobodo govora v državi". "Na Nizozemskem si nakoplješ kazenski pregon, če izražaš svoje mnenje. Sodelovanje v javni razpravi je postala nevarna dejavnost," je še poudaril.

Opozicijski poslanec in vodja nacionalistične svobodnjaške stranke (PVV) je v svojih izjavah in intervjujih islamsko sveto knjigo Koran večkrat označil za fašistično, preroka Mohameda pa je opisal kot barbara. Wilders je tudi avtor spornega na spletu objavljenega filma Fitna, kar v prevodu iz arabščine pomeni "nesoglasja ali razlike med ljudmi".

"Alah je srečen, ko so ubiti nemuslimani" Wilders v šestnajstminutnem filmu opisuje svoje videnje islama in Korana in prikazuje posnetke nasilja v imenu islama, tudi terorističnih napadov 11. septembra v ZDA in napad v Madridu, ki jih spremljajo sovražne izjave muslimanov, na primer: "Alah je srečen, ko so ubiti nemuslimani". Film je bil na spletu objavljen, potem ko se avtorju ni uspelo dogovoriti za objavo na nizozemski televiziji. Film je sprožil burne odzive in ostre obsodbe doma, v Evropi in drugod po svetu. Na najostrejše odzive je film razumljivo naletel v muslimanskih državah.

Še aprila lani je neko nizozemsko sodišče razsodilo, da Wilders ni kršil zakona, ko je koran označil za "fašistično knjigo". Sodišče je razsodilo, da mu svoboda govora omogoča kritiko skrajnega islama in odlomkov iz Korana.

Obenem je junija lani nizozemsko državno tožilstvo kljub na desetine pritožbam ocenilo, da Wildersov film in njegove spremljevalne izjave ne upravičujejo kazenskega pregona proti skrajno desnemu politiku.

Ne spreglejte