SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Naš džihad se bo nadaljeval"

3

termometer

Novi voditelj talibanov Mula Ahtar Mansur je v svojem prvem avdiosporočilu pozval k nadaljevanju upora in k enotnosti v vrstah talibanov. Skupina se sicer sooča z vse večjim razdorom.

Po smrti dolgoletnega voditelja Mule Omarja - njegovo smrt so afganistanske oblasti in zatem tudi talibani sami potrdili v četrtek oziroma petek – med talibani vlada neenotnost. Le nekaj ur za tem, ko so talibani sporočili, da bo vodilni položaj prevzel Mula Ahtar Mansur, so vplivni tekmeci znotraj razdrobljenih talibanov kritizirali proces izbire voditelja, saj da je bil prehiter in pristranski.

"Razkol v naših vrstah bo le razveselil naše sovražnike" Mansurjevi pozivi k enotnosti pa so očitno namenjeni manjšanju tveganja razpada skupine v času, ko se krešejo mnenja o usmeritvi mirovnih pogovorov z afganistansko vlado. "Vsi moramo sodelovati za ohranitev enotnosti. Razkol v naših vrstah bo le razveselil naše sovražnike in nam samo povzročil še več problemov," je v zvočnem posnetku, objavljenem na spletni strani talibanov, dejal Mansur.

Mirovna pogajanja so ogrožena "Naš cilj je uveljavitev šeriatskega prava in islamskega sistema. Naš džihad se bo nadaljeval, dokler to ne bo doseženo," je še zatrdil Mansur. Mansurjev poziv k nadaljevanju upora ne daje veliko upanja za zagon mirovnih pogovorov s Kabulom, s katerimi bi si prizadevali končati 14-letni upor talibanov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin