Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Petek,
26. 9. 2014,
12.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 26. 9. 2014, 12.01

8 let

"Naš cilj je zastava Islamske države nad Belo hišo"

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav so ameriške oblasti v zadnjih mesecih ves čas ponavljale, da se v Siriji na strani skrajnih islamističnih skupin bori več kot sto Američanov, se zdaj popravljajo: tam jih je "le" 12.

Ameriške oblasti so v zadnjih mesecih ocenjevale, da bi lahko na strani islamskih borcev na območju napol razpadlih Sirije in Iraka sodelovalo vsaj sto ameriških državljanov. A zadnje izjave predstavnikov FBI to številko obračajo na glavo. Iz ZDA naj bi islamističnim silam na Bližnjem vzhodu ta trenutek pomagalo okoli 12 borcev, so v četrtek sporočili iz ameriškega preiskovalnega urada.

"V številki več kot sto so zajeti tudi tisti, ki so odšli na žarišča, ljudje, ki so poskusili oditi, a smo jih prijeli, in tisti, ki so odšli in tam ostali," je povedal direktor FBI James Comey.

Danci na vrhu lestvice Po ocenah ameriških strokovnjakov naj bi bilo število vseh tujih borcev, ki so se pridružili različnim skrajnim skupinam v Siriji in Iraku, 15 tisoč. Poleg Američanov ti prihajajo iz več deset različnih držav sveta, med njimi so tudi nemški, britanski in danski državljani. Dancev naj bi bilo več sto, kar državo uvršča na sam vrh lestvic z najvišjim odstotkom tistih, ki so v imenu islama odšli na Bližnji vzhod, da bi se tam bojevali, glede na število prebivalcev.

"Da bi izvedli čudovite napade, prijatelj moj" V Siriji in Iraku so kot borci dejavni tudi Kanadčani. Eden izmed njih je 21-letni Farah Shirdon, ta se predstavlja tudi kot Abu Usamah Somali. V posnetku pogovora, ki ga je imel Shirdon z novinarjem televizijskega programa Vice News, Kanadčan odkrito preti svoji domovini in Združenim državam Amerike.

"Kmalu bomo napadli New York. Tam je veliko naših bratov, ki se nam pridružujejo. Da bi izvedli brilijantne napade, prijatelj moj," je prek Skypa iz Mosula, kamor naj bi prispel pred mesecem dni, novinarju povedal Shirdon.

Grožnjo je Shirdon naslovil tudi na ameriškega predsednika in napovedal, da je njihov cilj zastava Islamske države nad Belo hišo. "Upam, da Barack Obama posluša to sporočilo. Nevernik, prisegam ti, prisegam pri vsemogočnem Alahu, da se bomo z vami bojevali do konca." Skrajnež v videu zatrjuje, da pozna na tisoče ljudi z Zahoda, ki so v tem trenutku pripravljeni izvesti napade, možnost, da se nasilje, ki ga izvaja Islamska država, konča, pa pripisuje trenutku, ko bo izraelski premier Benjamin Netanjahu "križan za svoje zločine".

Kaj pa Slovenci? Po poročanju Planet TV naj bi na območje Sirije in Iraka odšlo tudi več Slovencev. Poleg Roka Žavbija in Boštjana Skubica, oba naj bi se z omenjenega območja že vrnila, naj bi bili tam tudi Jure Korelec, Rok Šogorič in Matevž Cvetković.

Ne spreglejte