Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 11. 2011,
16.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Samuel Žbogar Praga

Petek, 4. 11. 2011, 16.49

8 let

Na zasedanju Višegrajske skupine o širitvi EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Pragi je potekalo ministrsko zasedanje držav Višegrajske skupine, na katerem so največ pozornosti namenili letošnjim poročilom o napredku držav Zahodnega Balkana na njihovi poti v EU.

V okviru zasedanja, ki se ga je udeležil tudi evropski komisar za širitev Štefan Füle, je potekalo tudi neformalno kosilo, na katerem so se zunanjim ministrom Višegrajske skupine in Slovenije pridružili kolegi iz držav Zahodnega Balkana.

Žbogar: Treba je zagotoviti, da Hrvaška v procesu širitve čim prej dobi naslednico Vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar, ki se je zasedanja udeležil na povabilo češkega zunanjega ministra Karla Schwarzenberga kot poseben gost, je v svojem nastopu med drugim izpostavil posebno sporočilno vrednost skupnega zasedanja ministrov držav Višegrajske skupine, Slovenije in Zahodnega Balkana, saj gre za države, ki jih druži skupna izkušnja tranzicije in pridruževanja EU.

Kot je poudaril minister, je treba zagotoviti, da Hrvaška v procesu širitve EU čim prej dobi naslednico, zato bo Slovenija trdna podpornica priporočila Evropske komisije za Črno goro in Makedonijo, ki čakata na datum začetka pogajanj z unijo. Pozitivnim zgodbam je treba slediti, zato je minister izrazil upanje, da bo tudi BiH čim prej v položaju, ko bo imela novo vlado in bo predala prošnjo za članstvo v EU. Žbogar je pri tem poudaril pomen evropske perspektive za Kosovo, ki se mora čutiti vpeto v proces evropskega povezovanja.

Na zasedanju je padla tudi ideja o oblikovanju sklada za Zahodni Balkan Kot so sporočili z MZZ, je minister kot pozitiven način vzpodbujanja povezovanja med ljudmi izpostavil tudi predlog držav Višegrajske skupine, ki so ministrom Zahodnega Balkana predstavile delovanje Mednarodnega višegrajskega sklada in predlagale, da se podoben sklad ustanovi tudi med državami regije. Višegrajski sklad je namenjen predvsem sodelovanju med državami na področju civilne družbe in razpolaga s šestimi milijoni evrov letno.

Ne spreglejte