Torek,
6. 7. 2021,
22.42

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

28

Natisni članek

Peter R de Vries novinar Nizozemska Amsterdam streljanje

Torek, 6. 7. 2021, 22.42

2 leti, 9 mesecev

Na Nizozemskem ustrelili znanega novinarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

28

Peter R. de Vries | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Amsterdamu na Nizozemskem je moški na ulici ustrelil znanega novinarja Petra R. de Vriesa, ki so ga zelo hudo poškodovanega odpeljali v bolnišnico in je v kritičnem stanju. Policija je prijela tri ljudi. Enega so medtem izpustili, v zaporu pa ostajata Poljak in Nizozemec.

Novi podatki:
Po navedbah amsterdamske policije sta glavna osumljenca 35-letni poljski državljan iz kraja Maurik na jugovzhodu Nizozemske ter 21-letni Nizozemec iz Rotterdama. Še enega moškega, ki so ga tako kot omenjeno dvojico pridržali v torek zvečer, so medtem izpustili, saj z napadom ni povezan. Preostala dva naj bi v petek stopila pred preiskovalnega sodnika.

V hišnih preiskavah v Mauriku, Rotterdamu in Tielu so policisti med drugim zasegli računalnik in strelivo. Omenjena Poljaka in Nizozemca so sicer aretirali nekaj ur po napadu na avtocesti kakih 60 kilometrov od Amsterdama, je še sporočila policija. STA

De Vriesa je neznanec ustrelil po njegovem nastopu v pogovorni televizijski oddaji. Novinar je po streljanju obležal na ulici s poškodovano glavo. Po poročanju BBC je napadalec izstrelil pet nabojev, eden pa je novinarju poškodoval glavo.

Policija je kasneje sporočila, da je aretirala dva osumljenca v avtomobilu na avtocesti pri A4 pri Leidschendamu, tretjega pa v Amsterdamu. Med njimi naj bi bil po poročanju BBC tudi strelec. Ozadje napada za zdaj še ni znano.

De Vries je imel v preteklost, zaradi preiskovanja kriminalnih dejanj in groženj, večkrat policijsko varovanje. Župan Amsterdama Femke Halsema je dejal, da se De Vries "bori za življenje", in napad opisal kot "krut in brezsrčen".

Fotogalerija
1 / 10

Rutte: To je napad na svobodo medijev

 Nizozemski premier Mark Rutte in pravosodni minister Ferd Grapperhaus sta se sestala s posebno protiteroristično skupino. "To je napad na pogumnega novinarja in širše gledano napad na svobodo medijev, ki je nujna za našo demokracijo in vladavino prava," je povedal Rutte.

Policija je prosila očividce za pomoč pri identificiranju strelca ter dodala, naj posnetkov in fotografij ne delijo na družbenih omrežjih. Napadalec naj bi bil moški svetlejše barve polti, suhe postave in oblečen v zeleno maskirno jakno, na glavi pa je imel črno kapo.

Poročal o kriminalnem podzemlju

De Vries je vodilni preiskovalni novinar v državi s področja kriminala, redno je tudi govorec žrtev ali prič na sojenjih. Trenutno je zaupnik vodilne priče v enem večjem sojenju. Leta 2019 so že ustrelili odvetnika in brata te priče. Mednarodno je de Vries znan po zgodbah o ugrabitvi pivskega magnata Freddyja Heinekena in izginotju ameriške najstnice Natalee Holloway na Arubi leta 2005. STA
Kokain
Novice Amsterdamska policija z enim največjih zasegov kokaina v zgodovini
Policija
Novice Dvajsetletniku, ki naj bi načrtoval strelski pohod, grozi od pol do pet let zapora
Janez Janša
Novice Janša: Bil sem zadnji novinar, ki je bil zaprt v Sloveniji #video
Janša Fajon
Novice SD toži Janšo zaradi domovanja na Levstikovi