Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 6. 2018,
10.38

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

Natisni članek

ošpice Hrvaška

Sreda, 20. 6. 2018, 10.38

5 let, 10 mesecev

Na jugu Hrvaške 17 primerov ošpic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77
ošpice | Foto Reuters

Foto: Reuters

V dubrovniško-neretvanski županiji je za ošpicami zbolelo 17 ljudi. Nazadnje so v torek ugotovili tri nove primere pri otrocih, enega od njih so sprejeli na zdravljenje v dubrovniško bolnišnico. Na območju Dubrovnika sicer zaznavajo najnižjo stopnjo precepljenosti proti ošpicam med otroki na Hrvaškem. Lani so cepili 55 odstotkov otrok.

Na skrajnem jugu Hrvaške se je prvi letošnji primer ošpic pojavil konec maja, ko je v bolnišnici končal moški iz Stona. Z ošpicami naj bi se okužil na Kosovu. Potem je zbolelo še 16 oseb, med njimi nekaj zaposlenih v dubrovniški bolnišnici.

Iz zavoda za javno zdravstvo v Dubrovniku so v torek sporočili, da trije otroci, oboleli za ošpicami, niso hodili v vrtec. V Dubrovniku sicer že velja navodilo, da starši v vrtec ne smejo pripeljati otrok, ki niso bili cepljeni proti ošpicam.

Črne koze
Novice Fotografija grozljive bolezni, ki so jo kazali nasprotnikom cepljenja

Hrvaški strokovnjaki opozarjajo, da bi se bolezen lahko dodatno razširila zaradi nizke stopnje precepljenosti otrok. Kot so dodali, so se ob letošnjih primerih nekateri starši vendarle odločili cepiti svoje otroke, a je stopnja še vedno nizka. Poudarjajo, da je za kolektivno zaščito treba cepiti najmanj 95 odstotkov prebivalcev.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da vsakdo, ki proti ošpicam ni zaščiten, tvega da bo zbolel, zato je pomembno, da ljudje pred vsakim potovanjem preverijo ali so proti ošpicam zaščiteni.
 

Nasveti po vrnitvi s potovanja

Pomembno je, da ošpice pravočasno prepoznamo. Če se pri otroku ali odraslemu po potovanju pojavijo značilni bolezenski znaki, o tem po telefonu takoj obvestimo izbranega osebnega zdravnika in ostanemo doma. Glavne značilnosti so vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in zlivajoč značilen izpuščaj (rdečkast izpuščaj, ki je dvignjen nad nivojem kože).

 

Ne spreglejte