Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 7. 2008,
16.25

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 9. 7. 2008, 16.25

8 let, 3 mesece

Na Hrvaškem spor med HDZ in cerkvijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Hrvaški sabor je sprejel zakon o boju proti diskriminaciji, ki mu je rimskokatoliška cerkev na Hrvaškem ostro nasprotovala. Gre za prvi večji javni spor med vladajočo HDZ in cerkvijo na Hrvaškem.

Rimskokatoliška cerkev se z zakonom ni strinjala zaradi strahu, da bi lahko prišlo do legalizacije registracije istospolnih skupnosti in možnosti posvojitve otrok. Katoliško cerkev podprli tudi pravoslavna in islamska skupnost Katoliško cerkev, ki je doslej odločno zagovarjala vladajočo stranko, zlasti pred ključnimi parlamentarnimi volitvami, so v torek podprle vse ostale večje verske skupnosti na Hrvaškem, vključno s pravoslavno in islamsko skupnostjo. Glede na znana prepričanja prebivalcev Hrvaške je to pomenilo, da besedilu novega zakona nasprotuje približno 95 odstotkov državljanov. Verske skupnosti so zahtevale ustavitev postopka sprejemanja predloga zakona v saboru in vnovično javno razpravo.

Skoraj popolno soglasje v saboru Po drugi strani sta vladajoča koalicija in opozicija po dolgem času dosegli popolno soglasje v saboru. Zakon je namreč podprlo 117 poslancev, ki so bili v času glasovanja v saboru, proti je bila zgolj predsednica poslanskega kluba koalicijske Hrvaške kmečke stranke (HSS), vzdržal pa se je eden od poslancev HDZ.

Predstavniki RKC so HDZ očitali, da je izdala cerkev in vernike Poslanci vladajoče koalicije so bili več tednov pred glasovanjem izpostavljeni močnemu lobiranju vrha rimskokatoliške cerkve na Hrvaškem. Njeni vodilni predstavniki so HDZ očitali, da je izdala cerkev in vernike. Posebej ostro so napadli podpredsednico vlade Jadranko Kosor in ji očitali, da je cerkev izločila iz javne razprave, ter da ni želela prisluhniti mnenju cerkvenih krogov.

Vlada: Zakon istospolnim partnerjem ne omogoča posvojitve otrok Vlada pod pritiski ni hotela popustiti in je izpostavila, da diskriminacije ne sme biti, pri čemer je očitno upoštevala priporočila Evropske unije. Obenem je zanikala trditve, da bo zakon o boju proti diskriminaciji omogočil istospolnim partnerjem posvojitev otrok, saj o omejitvah na tem področju govori zakon o družini.

Zakon, ki bo začel veljati v začetku prihodnjega leta, predvideva pa zaščito in prepoveduje diskriminacijo vsake potencialno marginalizirane ali diskriminirane skupine, bodisi na rasni, etnični, narodni, socialni, verski osnovi bodisi na podlagi rojstva ali zakonskega statusa. Zakon bo veljal na številnih področjih, od izobraževanja, znanosti, športa, socialni varnosti in na področju delovno-pravnih odnosov.

Ne spreglejte