Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 6. 2020,
13.26

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,90

7

Natisni članek

Hrvaška Koronavirus

Nedelja, 21. 6. 2020, 13.26

3 leta, 10 mesecev

Na Hrvaškem 18 novih okužb, število narašča že četrti dan #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,90

7

Stanje okrog novega koronavirusa je na Hrvaškem iz dneva v dan bolj skrb vzbujajoče. Po tem, ko so včeraj našteli 18 novih okužb, so jih danes ponovno 18. V treh županijah, kjer število okužb najbolj narašča, so prepovedali obiske v domovih za starejše. Za turiste jih ne skrbi, pravijo.

Prispevek: Stanje na Hrvaškem v petek


Število novih okužb s covid-19 na Hrvaškem raste že četrti dan. V četrtek so jih imeli 11, v petek 12, včeraj 18, danes pa spet 18, poročajo hrvaški mediji.

Ker stanje ponovno postaja bolj resno, so za danes sklicali novinarsko konferenco, ki je prva po večtedenskem premoru.

"Skupno število okuženih je 2317, trenutno aktivno 71. V zadnjih 24 urah imamo 18 na novo obolelih. V Zagrebu jih je deset, v zagrebački županiji eden, v splitsko-dalmatinski županiji eden, v osječko-baranjski županiji pet in v dubrovačko-neretvanski županiji eden. Hospitaliziranih je devet oseb, nihče ni na ventilatorju. Včeraj smo testirali 276 oseb", je na konferenci sporočil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš.

Beroš je ob tem pomiril turiste, ko je sporočil, da na Hrvaškem trenutno dopustuje 205 tisoč ljudi, a da "nihče ni ogrožen". "Vsak dan se učimo o koronavirusu, ki je bolezen s številnimi nevarnimi posledicami. Družabno življenje in gospodarstvo morata iti naprej, a zdravje je najpomembnejše," je še dodal.

Obiske v domovih za ostarele so prepovedali v treh župnijah, kjer naraščajo okužbe. | Foto: Reuters Obiske v domovih za ostarele so prepovedali v treh župnijah, kjer naraščajo okužbe. Foto: Reuters Ponekod prepovedali obiske v domovih za ostarele

Pri tem so sprejeli odločitev, da se prepove obisk v domovih za ostarele v treh županijah, kjer narašča število okuženih - zagrebški, splitsko-dalmatinski in osječko-baranjski, kot tudi v Zagrebu.

Med okuženimi v Zagrebu je tudi osnovnošolec, so po poročanju hrvaškega portala N1 potrdili na novinarski konferenci, poroča STA.

V bolnišnicah v Zagrebu, Osjeku in Splitu so prepovedani obiski, vsi zdravstveni delavci pa morajo nositi zaščitne maske.

Po ministrovih besedah med okuženimi ni težje obolelih, v bolnišnici se zdravi devet ljudi. Prav tako nihče ni priključen na ventilator. Doslej je ozdravelo 2142 ljudi, 107 jih je umrlo.

V samoizolaciji dva kandidata vladne HDZ

Iz volilnega štaba vladne HDZ so danes sporočili, da sta dva njena kandidata na parlamentarnih volitvah 5. julija v osiješko-baranjski županiji v prostovoljni samoizolaciji zaradi "kratkega stika" z enim od danes potrjenih petih okuženih v županiji. Zato so odpovedali za danes in v ponedeljek predvidene predvolilne aktivnosti v njuni volilni enoti.

Po neuradnih podatkih gre za predsednika osiješkega HDZ Ivana Radića in predsednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića. Oba sta že sporočila, da se počutita dobro, poroča STA.

Okužbe večinoma prinesli iz tujine

Sicer pa na Hrvaškem opozarjajo, da so se prebivalci v preteklih treh tednih nekoliko sprostili, ker ni bilo večjega števila zbolelih s covidom-19. Ocenjujejo, da je novo zvišanje števila okuženih posledica rahljanja epidemioloških ukrepov, še zlasti, ko gre za potovanja zunaj kraja bivanja.

Pozvali so državljane, naj upoštevajo priporočila epidemiologov, posebej, ko gre za vzdrževanje nujno potrebne medsebojne razdalje ter pogosto umivanje rok. V Zagrebu je videti, da mnogi prebivalci ne upoštevajo priporočil epidemiologov glede razdalje, niti ne uporabljajo razkužil za roke, ki so postavljena na vhodih v trgovine in podobne prostore. Kot še poroča STA, v javnem prevozu mnogi ne nosijo zaščitnih medicinskih mask.

Objavili navodila v primeru okužb turistov

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) pa je medtem objavil navodila za postopke v primeru okužbe turistov z novim koronavirusom. Med drugim so navedli, da bodo turiste iz drugih držav, pri katerih bodo potrdili bolezen covid-19, ne bo pa nujno zdravljenje v bolnišnici, prepeljali v vnaprej določene objekte za organizirano izolacijo bolnih oseb.

HZJZ je določil pogoje, ki jih morajo izpolniti lokalni štabi civilne zaščite in lokalna samouprava, poroča STA. Med drugim bodo morali zagotoviti objekte za izolacijo turistov, ki bodo zboleli za boleznijo covid-19, a ne bodo potrebovali bolnišnične nege. Morali bodo zagotoviti tudi objekte za organizirano karanteno ali samoizolacijo za zdrave goste, ki so bili v stiku z okuženimi.

Kot so navedli, bodo to lahko vzpostavili v hišah, apartmajih, mobilnih hiškah in podobnih objektih, ki zadovoljujejo potrebe izolacije. Zagotoviti bo treba tudi zdravniško oskrbo.

Gosti iz drugih držav, pri katerih bo potrjena bolezen covid-19, in tudi tisti, ki so bili z njimi v stiku, se bodo lahko pred potekom izolacije vrnili v svoje države, če se bodo s svojo zdravstveno zavarovalnico dogovorili o načinu vrnitve in financiranju transporta, so zapisali na spletni strani HZJZ. Če bodo pri turistih iz drugih držav ugotovili hujšo obliko bolezni covid-19, jih bodo namestili v hrvaške zdravstvene ustanove.

koronavirus Hrvaška
Novice Hrvaška v skrbeh: 18 novih okužb, največ po 8. maju #video
Ne spreglejte