Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 7. 2008,
13.37

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 18. 7. 2008, 13.37

8 let, 3 mesece

Motaki vidi možnost dogovora z ZDA o predstavništvu v Iranu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Iranski zunanji minister Manušer Motaki je danes pozdravil prvo udeležbo ameriškega predstavnika na sobotnih pogovorih o iranskem jedrskem programu v Ženevi.

Motaki upa v napredek na pogovorih, možnost dogovora pa vidi tudi glede odprtja ameriškega interesnega oddelka v Iranu in vzpostavitve neposrednih letalskih povezav med državama. "Nov pogajalski proces in udeležba ameriškega diplomata za začetek delujeta pozitivno in upamo, da se bo z dobrim rezultatom to odrazilo tudi v pogovorih," je dejal Motaki na skupni novinarski konferenci s turškim zunanjim ministrom Alijem Babacanom v Ankari. Ameriški pogajalec na pogovorih o jedrskem programu ZDA so v sredo sporočile, da se bo sobotnih pogovorov visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Javierja Solane in glavnega iranskega jedrskega pogajalca Saeda Džalilija o iranskem jedrskem programu prvič udeležil kak ameriški predstavnik, in sicer pomočnik ameriške državne sekretarke William Burns.

Washington bo tako prvič po letu 1980, ko je prekinil diplomatske odnose z Iranom, sodeloval v pogajanjih, katerih cilj je Teheran prepričati, da se v zameno za paket gospodarskih in diplomatskih spodbud odpove spornemu bogatenju urana. Odločitev Washingtona pomeni premik od politike konfrontacije in izolacije Irana v politiko dialoga. ZDA so namreč doslej vztrajale, da mora Iran pred ameriško udeležbo na pogajanjih prekiniti bogatenje urana.

Po 30 letih ameriško diplomatsko predstavništvo v Iranu Motaki je danes še menil, da bi lahko ZDA in Iran dosegla dogovor o odprtju "ameriškega interesnega oddelka in glede neposrednih letalskih povezav". V zadnjem času se pojavljajo govorice, da nameravajo ZDA prvič po skoraj 30 letih vzpostaviti diplomatsko predstavništvo v Iranu oziroma posebni interesni oddelek, ki pomeni korak na poti vzpostavitve veleposlaništva. Podoben interesni oddelek imajo ZDA že na Kubi, s katero so prekinile diplomatske odnose leta 1961.

Ne spreglejte