Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 1. 2015,
16.01

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 11. 1. 2015, 16.01

8 let, 3 mesece

Moški, domnevno Coulibaly, v videu prevzel odgovornost za napad (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Neimenovan moški je v danes objavljenem spletnem videu prevzel odgovornost za četrtkov uboj policistke in petkov napad na judovsko trgovino v Parizu, v katerem so bili ubiti štirje ljudje.

Moški na posnetku je podoben Amedyju Coulibalyju, ki so ga policisti v pariški drami s talci ubili.

V videu pojasni, da je član Islamske države, in zatrdi, da je napadel policijo. Video prikazuje tudi napad na policistko in na judovsko trgovino s košer proizvodi.

Ameriški pravosodni minister Eric Holder je sicer danes v Parizu dejal, da za zdaj nimajo kredibilne informacije, na podlagi katere bi lahko določili, katera organizacija je bila odgovorna za pariški napad. Po nekaterih navedbah bi lahko šlo tudi za Al Kaido.

"Nikakor ne delimo teh skrajnih idej Coulibalyjeva mama in sestre so sicer danes objavile sporočilo, v katerem obsojajo napad in izražajo sožalje družinam žrtev. "Nikakor ne delimo teh skrajnih idej. Upamo, da ne bo mešanja teh odvratnih dejanj z muslimansko vero," so zapisale.

Radio France Info pa je danes poročal, da so vseh pet pridržanih v zvezi z napadom na satirični dnevnik Charlie Hebdo, ki je bil povezan tudi s Coulibalyjevim napadom, izpustili. Peterica naj bi bila povezana z bratoma Kouachi, ki ju je policija prav tako ubila.

Francoski tožilci pa so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili, da obstaja povezava "med naboji, najdenimi v Fontenau-aux-Roses", kjer je bil le nekaj ur po pokolu v prostorih francoskega tednika Charlie Hebdo ustreljen in ranjen rekreativni tekač, in tistimi iz ruske pištole, ki jo je v napadu na judovsko trgovino uporabljal Coulibaly.

Napadalčeva žena izrazila sožalje svojcem žrtev Tudi žena enega od napadalcev Cherifa Kouachija je obsodila možev napad. Izzana Hamyd je po 72-urnem pridržanju, med katerim je bila zaslišana, obenem izrazila sožalje svojcem žrtev. Kot je pojasnil njen odvetnik Christian Saint-Palalis, je pred preiskovalci izrazila ogorčenost in obsodila nasilje, ter dodala, da je njen odziv na napad "enak odzivom celotnega naroda".

Po besedah odvetnika Hamydova ni pri soprogu opazila nobenega znaka, ki bi kazal na to, da bi lahko storil takšno teroristično dejanje. Kouachi in njegov brat Said sta v napadu na satirični tednik Charlie Hebdo v sredo ubila 12 ljudi.

Ne spreglejte