Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 9. 2008,
16.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 11. 9. 2008, 16.30

8 let

Milanović se bo v nedeljo poklonil žrtvam na Teznem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik hrvaške Socialdemokratske stranke (SDP) Zoran Milanović se bo z delegacijo stranke v nedeljo dopoldan poklonil žrtvam pobojev po drugi svetovni vojni na Teznem v Mariboru.

Po obisku Tezna pa bo obiskal tudi Pliberk, je potrdila tiskovna predstavnica SDP Gordana Grbić. "Zločini so vedno zločini in žrtve vedno žrtve" Milanović je avgusta najprej napovedal, da bo septembra obiskal spominsko območje na Pliberškem polju, ker želi v imenu levosredinske SDP pokazati, da so "zločini vedno zločini in žrtve vedno žrtve". V SDP so ob tem menili, da je odgovorne za poboje vojakov in privržencev Neodvisne države Hrvaške (NDH), ki so se zgodili, potem ko so zavezniki v Pliberku na avstrijskem Koroškem maja 1945 jugoslovanski vojski izročili hrvaške prebežnike, potrebno kazensko preganjati.

Predsednik SDP je nato spremenil odločitev in napovedal, da se bo poklonil žrtvam na Teznem, kar so hrvaški mediji ocenili kot popuščanje številnim političnim pritiskom, ter upoštevanje zgodovinskih dejstev. Tezno velja za nedvomno najbolj množičen kraj povojnih pobojev na "križevem potu", saj so "komunisti maja 1945 pobili približno 15.000 ujetih vojakov in civilistov", medtem ko je bilo na Pliberškem polju občutno manj pobojev.

"Že napoved obiska je izzvala vrsto negativnih odzivov" Medtem sta odhod v Pliberk, hkrati pa tudi na Tezno, odpovedala znani hrvaški zgodovinar, predsednik sveta judovske verske skupnosti Bet Izrael v Zagrebu Ivo Goldstein in njegov oče, publicist in založnik Slavko Goldstein. Sporočila sta, da gre za izjemno občutljivo vprašanje za judovsko skupnost na Hrvaškem in v tujini ter da je že napoved omenjenega obiska izzvala vrsto negativnih odzivov v družini in judovski skupnosti.

Odnos do zgodovinskih dogodkov pri Pliberku, ki ga hrvaška desnica poudarja kot nekakšen antipod žrtvam ustaškega koncentracijskega taborišča v Jasenovcu, že leta izziva številne polemike na Hrvaškem. Milanovićeva napoved obiska je izzvala kritike na hrvaški levici, medtem ko jo je desnica večinoma pozdravila.

Mesić: Ni še čas za obisk Hrvaški predsednik Stipe Mesić je v odzivu na Milanovićevo napoved dejal, da še ni čas za obisk Pliberškega polja in "križevega pota". Dejal je da bo obiskal omenjena in druga kraje, ko bodo uradno ugotovili število nedolžnih žrtev na vsakem kraju. Pokojni predsednik SDP Ivica Račan je kot hrvaški premier uradno obiskal Pliberško polje leta 2002.

Ne spreglejte