Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
15.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 15.31

8 let

Merklova izključila možnost finančne pomoči Grčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Namška kanclerka Angela Merkel je izključila finančno pomoč Nemčije Grčiji v luči njenih javnofinančnih težav, ki majejo stabilnost območja evra.

Predsednik evroskupine Jean-Claude Juncker pa je napovedal trd boj finančnim špekulantom, če bodo ti še naprej rušili vrednost evra. Kljub stalnim ugibanjem medijev o pomoči Grčiji - konec minulega tedna so se tako pojavili namigi, da naj bi državne banke v Franciji in Nemčiji kupile za 30 milijard evrov grških državnih obveznic in tako zagotovile prepotrebna sredstva Atenam, ki se na kapitalskih trgih zadolžuje z veliko težavo - je Merklova po pisanju tujih tiskovnih agencij takšno možnost zanikala. "O finančni pomoči absolutno ni govora" "Trenutno lahko Grčiji najbolje pomagamo tako, da ji damo jasno vedeti, da mora opraviti svojo domačo nalogo," je povedala kanclerka, ki se bo v petek sestala z grškim premierom Georgeom Papandreujem. O finančni pomoči Grčiji tako po njenih besedah "absolutno ni govora". "Imamo Lizbonsko pogodbo, v skladu s katero ni možnosti za finančno pomoč državam v javnofinančnih težavah," je zagotovila. Vseeno pa je Merklova našla tudi spodbudne besede za Grčijo in njena prizadevanja za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja z 12,7 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) pod raven treh odstotkov BDP, kolikor predvideva pakt o stabilnosti in rasti.

Merklova meni, da se je grška politika pokazala kot zelo pogumna v svoji odločnosti zmanjšati primanjkljaj in obnoviti svojo verodostojnost. Upa, da bo Atenam že letos uspelo načrtovano zmanjšanje primanjkljaj za štiri odstotne točke in da bodo finančni trgi zaupali grškim prizadevanjem.

"Mučilna orodja imamo v kleti" Prav o finančnih trgih, ki naj bi po nekaterih podatkih javnofinančne težave Grčije in nekaterih drugih držav z evrom izkoristili za okoriščanje na padanju vrednosti skupne evropske valute, je v pogovoru za časnik Handelsblatt spregovoril predsednik evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker. Napovedal jim je ostro ukrepanje, če bo potrebno. "Mučilna orodja imamo v kleti in pokazali jih bomo, če bo potrebno. Moramo znova okrepiti primat politike. Ta mora biti sposobna ustaviti finančne trge," je dejal Juncker.

Prvi mož skupine finančnih ministrov držav z evrom je ugotovil, da so težave Grčije opozorile na nujnost gospodarskega upravljanja na ravni EU. "V evroskupini mora vsaki državi postati jasno, da vsaka članica evrskega območja izgubi del svoje suverenosti. Ko bomo rešili grški primer, bomo morali napolniti škatlo z orodjem, ki bodo v prihodnje preprečili podobne krize," je nadaljeval. Že konec tedna je Grčijo pozval, naj okrepi prizadevanja za zmanjšanje javnofinančnega prizadevanja in stabilizacijo 300-milijardnega javnega dolga. "Grčija mora razumeti, da nemški, belgijski in luksemburški davkoplačevalci niso pripravljeni pokriti stroškov slabe proračunske politike Grčije," je opozoril.

Grčija ima časa do marca Finančni ministri EU so nedavno potrdili grški program varčevalnih ukrepov in javnofinančnih ter gospodarskih reform in prižgali zeleno luč za zelo strog mehanizem nadzora s strani Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada. Če Grčiji do marca ne bo uspelo v zadostni meri začeti izvajati obljubljenih ukrepov, so dali vedeti, da bodo v Atenah morali sprejeti dodatne ukrepe.

Prav v tej luči se v grški prestolnici mudi tudi evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn, ki se bo z grškim vodstvom pogovarjal o uresničevanju programa stabilnosti.

Ne spreglejte