Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 12. 2008,
17.14

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 17. 12. 2008, 17.14

8 let, 5 mesecev

Madžarsko sodišče razpustilo desničarsko gibanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Madžarsko sodišče je zaradi dejanj, ki izpričujejo rasno diskriminacijo romske manjšine na Madžarskem, odredilo razpustitev skrajno desničarskega gibanja Madžarska garda.

Člani Madžarske garde so "ustvarjali ozračje strahu", medtem ko njihove aktivnosti - pohodi na območjih, ki jih naseljujejo Romi, in govori njihovih voditeljev - predstavljajo kršitev pravic ostalih državljanov, so sporočili s prvostopenjskega sodišča v Budimpešti, čigar razsodba sicer še ni zavezujoča. Romom ne priznavajo enakih pravic kot ostalim državljanom Madžarska garda, ki šteje okoli tisoč članov, je nastala avgusta 2007. Romski manjšini ne priznava enakih pravic kot ostalim madžarskim državljanom. Njeni člani pogosto organizirajo pohode, ki jih spremljajo ostri govori o zaščiti madžarskega naroda in proti "zločinom Romov".

Madžarska vlada pozdravila odločitev sodišča Madžarski premier Ferenc Gyurcsany je že izrazil zadovoljstvo z odločitvijo sodišča. "Mislim, da je garda povzročala strah, kršila človeško dostojanstvo številnih in v nekaterih primerih ravnala na ustrahujoč način," je povedal Gyurcsany. Izrazil je upanje, da bo odločitev prvostopenjskega sodišča potrdilo tudi drugostopenjsko.

Razpustitev in prepoved Madžarske garde je pozdravil tudi slovaški premier Robert Fico. To bo "nemalo prispevalo k pomiritvi dvostranskih odnosov med Slovaško in Madžarsko," je dejal Fico in pozval k prepovedi še drugih podobnih skrajnih skupin na Madžarskem.

Madžarska garda napovedala nadaljevanje aktivnosti V Madžarski gardi so medtem odločitev sodišča pospremili z napovedjo, da bodo s svojimi aktivnostmi nadaljevali. "Madžarska garda ne more biti razpuščena, še naprej bo delala za rešitev madžarskega naroda in družbe," je dejal predsednik organizacije Gabor Vona. Napovedal je tudi pritožbo na odločitev sodišča, katere pravna podlaga je po njihovem vprašljiva.

Ne spreglejte