Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 2. 2022,
6.18

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

100

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 28. 2. 2022, 6.18

2 leti, 1 mesec

Rusi poškodovali dva jedrska objekta v Ukrajini #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

100

Mesto Harkov v Ukrajini | Fotografija je simbolična. | Foto Reuters

Fotografija je simbolična.

Foto: Reuters

(Peti dan invazije) Na referendumu v Belorusiji je 65 odstotkov prebivalstva podprlo namestitev ruske jedrske oborožitve v svoji državi. Medtem so se boji v Ukrajini nadaljevali vso noč. Po podatkih ukrajinskega ministrstva za notranje zadeve je v vojni umrlo že 352 Ukrajincev, od tega 14 otrok. Ukrajino naj bi zapustilo že več kot pol milijona ljudi. Iz mednarodne agencije za jedrsko energijo IAEA pa so sporočili, da sta bila med rusko invazijo poškodovana dva ukrajinska jedrska objekta

Pregled ključnih dnevnih dogodkov v Ukrajini:

16:05 V Harkovu potekajo siloviti spopadi 
13.08 Iz Ukrajine doslej zbežalo več kot 500.000 ljudi
11.37 Samo v nedeljo na Poljsko okoli 100 tisoč beguncev iz Ukrajine
8.59 "Ruska vojska je izmučena in nima več motivacije"
8.25 Sirene v Kijevu, ruska vojska nad mesto Kharkiv
6.07 "Belorusija bo poslala vojsko v Ukrajino"
5.45 V vojni ubitih že 352 Ukrajincev
5.15 Napadi na Kijev in Kharkiv se nadaljujejo

16:05 V Harkovu potekajo siloviti spopadi 

V drugem največjem ukrajinskem mestu Harkov je danes ponovno prišlo do silovitih spopadov. Umrlo naj bi 11 oseb, več sto pa je ranjenih. Rusija zavrača odgovornost za žrtve in trdi, da so ukrajinski nacionalisti sami obstreljevali mesta, ki so jih obkrožale ruske enote, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je sporočil svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Heraščenko, je bilo danes v ruskem obstreljevanju Harkova ubitih najmanj 11 civilistov. Regijski guverner Oleg Sinegubov pa je na Telegramu zapisal, da ruski vojaki med drugim bombardirajo tudi stanovanjska območja in da zaradi nenehnega bombardiranja ne morejo poslati reševalnih služb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi Heraščenko je ruske sile obtožil bombardiranja civilnih objektov in objavil videoposnetek, ki prikazuje več raketnih napadov na stanovanjsko območje v mestu. "To grozoto bi moral videti ves svet," je dejal.

Na drugi strani pa Rusija trdi, da so ukrajinski nacionalisti sami obstreljevali mesta, ki so jih obkrožale ruske enote. Odgovornosti za civilne žrtve v mestu ne prevzemajo.

O eksplozijah v Harkovu in prestolnici Kijev poročajo tudi po koncu današnjega prvega kroga pogovorov o konfliktu med rusko in ukrajinsko stranjo.

V Kijevu naj bi po navedbah dpa odjeknili najmanj dve večji eksploziji. V mestu Harkov na severovzhodu Ukrajine so po poročanju ukrajinske tiskovne agencije Unian in drugih medijev odjeknile najmanj tri eksplozije. Tudi v drugih regionalnih središčih so se slišali alarmi zaradi nevarnosti zračnih napadov.

Župan Harkova Ihor Terehov je za nemški Der Spiegel v telefonskem pogovoru dejal, da so zadeli stanovanjske bloke in da so umrli civilisti. "To je uničujoča vojna proti civilnemu prebivalstvu," je dodal.

Kulturno društvo Ljubljana - Kyiv v sredo ob 17. uri vabi na vseslovenski shod v podporo Ukrajini, ki bo potekal na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Vabilo | Foto: 13.55 Rusi poškodovali dva jedrska objekta v Ukrajini

Ruska vojska je med obstreljevanjem mest v Ukrajini v noči na nedeljo zadela tudi skladišči radioaktivnih odpadkov v Kijevu in v Harkovu , so sporočili iz mednarodne agencije za atomsko energijo IAEA. Ukrajinci še ocenjujejo nastalo škodo na objektih. Ali je prišlo do uhajanja radioaktivnih snovi še ni jasno.

13.08 Iz Ukrajine doslej zbežalo več kot 500.000 ljudi

Odkar je Rusija pred petimi dnevi začela invazijo, je iz Ukrajine v sosednje države pobegnilo že več kot pol milijona ljudi, je danes na Twitterju sporočil visoki komisar Združenih narodov za begunce Filippo Grandi. Več kot polovica naj bi se zatekla na Poljsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več kot polovica, in sicer več kot 280.000 ljudi, naj bi se zatekla na Poljsko, kažejo podatki komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR).

Skoraj 85.000 ljudi je prispelo na Madžarsko, več kot 36.000 v Moldavijo, več kot 32.500 v Romunijo, 30.000 na Slovaško in več kot 300 v Belorusijo. Veliko ljudi, po podatkih UNHCR gre za 34.600 oseb, je iz Ukrajine zbežalo tudi v druge evropske države.

V Ukrajini je razseljenih več kot 100.000 ljudi, še navaja UNHCR.

11.43 Kako z molotovkami uničiti ruska vozila

Ukrajinska vojska je pripravila posebna navodila za svoje prebivalce, ki so se pridružili uporu proti ruski vojski, kako uničiti oklepna in druga vozila samo z molotovkami.

11.37 Samo v nedeljo na Poljsko okoli 100 tisoč beguncev iz Ukrajine

8.59 "Ruska vojska je izmučena in nima več motivacije"

"Ruska vojska je danes spet poskusila napasti Kijev, vendar smo ubranili vse napade. Uničili smo veliko vojaške opreme, umrlo je veliko ruskih vojakov. Ruska vojska je izmučena in brez motivacije," so zapisali pri ukrajinskem obrambnem ministrstvu.

8.57 Ukrajinci uničili že 191 ruskih tankov

8.36 Ukrajina: V vojni umrlo že 5.300 Rusov

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je predstavilo poročilo o ruskih izgubah v vojni v Ukrajini. Do danes naj bi ruska vojska tako med drugim imela:

  • 5.300 mrtvih vojakov (kar je tisoč mrtvih več kot včeraj),
  • 29 uničenih letal,
  • 29 uničenih vojaških helikopterjev,
  • 191 uničenih tankov,
  • 816 uničenih oklepnih vozil,
  • 74 uničenih topov,
  • uničen en sistem protizračne obrambe,
  • 291 uničenih tovornjakov,
  • tri uničene drone.

smrti rusija ponedeljek | Foto:

8.25 Sirene v Kijevu, ruska vojska nad mesto Kharkiv

Zjutraj so se v Kijevu spet zaslišale opozorilne sirene, ki so prebivalce opozorile na napade ruske vojske. Iz mesta Kharkiv pa prihajajo posnetki uničenja po napadu ruske vojske.

6.23 "Ukrajina zmaguje"

"Ne bomo predali svoje prestolnice, saj Ukrajina zmaguje," je danes dejal ukrajinski minister za obrambo Oleksij Reznikov, ki je tudi poudaril, da je pred Ukrajino ključnih 24 ur.

6.07 "Belorusija bo poslala vojsko v Ukrajino"

Washington Post poroča, da ZDA pričakujejo, da se bodo beloruski vojaki pridružili ruskim v Ukrajini. "Po včerajšnjem referendumu je postalo jasno, da je Belorusija le podaljšek Kremlja," je dejal neimenovani vir iz Bele hiše.

Britanski Daily Mail medtem poroča, da naj bi Lukašenko odobril napotitev posebnih enot beloruske vojske v Ukrajino na pomoč Rusom, ki oblegajo prestolnico Kijev. Lukašenko je v nedeljo za ruske medije izjavil, da zahodne sankcije silijo Rusijo v tretjo svetovno vojno.

Britanski časnik se pri tem sklicuje na ukrajinske vojaške vire. Udeležba Belorusije bi pomenila veliko širitev spopada in morda tudi znak, da Rusiji v Ukrajini ne gre vse po načrtih.

Daily Mail prav tako poroča, da je Putin v napad na Kijev z namenom umora Zelenskega poslal 400 plačancev iz organizacije Wagner Group, ki so prispeli v Rusijo iz Afrike pred petimi tedni. Organizacijo vodi oligarh Jevgenij Prigožin, ki je tesen Putinov zaveznik. Poleg Zelenskega naj bi bilo na seznamu za likvidacijo še 23 drugih članov ukrajinskih oblasti.

5.58 Referendum v Belorusiji

Na referendumu v Belorusiji je 65 odstotkov prebivalstva podprlo namestitev ruske jedrske oborožitve v svoji državi, poroča The Guardian. Včeraj je predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko dejal: "Če bo Nato namestil jedrsko oborožitev na naše meje, torej na Poljsko in v Litvo, bomo mi namestili ruske jedrske rakete."

5.45 V vojni ubitih že 352 Ukrajincev

Po podatkih ukrajinskega ministrstva za notranje zadeve je v vojni umrlo že 352 Ukrajincev, od tega 14 otrok, poroča The Guaridan.

5.15 Napadi na Kijev in Kharkiv se nadaljujejo

Iz ukrajinske prestolnice poročajo, da so Rusi večino noči obstreljevali mesto.

Ne spreglejte