SiolNET. Novice Svet
2,11

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Kitajska delegacija predčasno zapustila ZDA

2,11

termometer

Kitajska
Foto: Reuters

Upanje na skorajšnji trgovinski dogovor med ZDA in Kitajsko znova zamira, potem ko naj bi kitajska delegacija predčasno zapustila ZDA. Uradno je sicer Peking zadnje pogovore označil za "konstruktivne".

Delegaciji ZDA in Kitajske sta v petek zaključili dvodnevno srečanje v Washingtonu. Kitajski državni mediji so trgovinske pogovore, ki služijo kot priprava za srečanje na višji ravni v oktobru, označili za "konstruktivne". Enak izraz so uporabili v uradu visokega ameriškega zunanjetrgovinskega predstavnika.

Vendar pa so ameriški mediji izpostavili, da je očitno prišlo do težav. Kitajski uradniki naj bi namreč, kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, ZDA zapustili predčasno, potem ko so preklicali napovedani vljudnostni obisk ameriških kmetij v Montani in Nebraski.

Od začetka trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko lani je Peking v veliki meri bojkotiral ameriški izvoz hrane, kar je močno zarezalo v prihodke v ameriškem kmetijskem sektorju. Še posebej so to občutili proizvajalci svinjine in soje.

Natančen datum pogovorov med ZDA in Kitajsko na ministrski ravni v oktobru sicer še ni bil naznanjen.

Kitajska močno občuti uvedene carine

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek poudaril, da v pogajanjih s Kitajsko ne gleda na datum prihajajočih ameriških predsedniških volitev. "Mislim, da dogovora ne potrebujem pred volitvami," je dejal na novinarski konferenci v Beli hiši z avstralskim premierjem Scottom Morrisonom. Znova je zatrdil, da Kitajska močno občuti uvedene carine, medtem pa te ne škodijo ameriškim potrošnikom.

Morrison je dejal, da se Kitajska krepi kot pomembna sila, prav zato pa mora spoštovati pravila mednarodne trgovine.

Trump se je sicer pred dobrim tednom dni odločil, da ZDA s 1. oktobrom še ne bodo uvedle višjih carin na 250 milijard dolarjev vreden uvoz iz Kitajske, ampak bodo to storile 15. oktobra. Odločitev je sprejel potem, ko je Kitajska sporočila, da bo odpravila carine na nekatere ameriške izdelke. Peking je tudi sporočil, da bo ameriško sojo, svinjino in nekatere druge kmetijske proizvode izvzel iz kvote izdelkov, na katere namerava zvišati carine.

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • silvo62 / 21.09.2019. ob 16:56 +5 - 3

  če trampu ni nič za kmete jih bo veliko bankrotiralo ker bodo kitajci sojo in svinjino uvažali iz brazilije

  +5 - 3
 • slomevzha1 / 22.09.2019. ob 10:12 +2 - 2

  Kitajska in Nemčija sta ekonomska zmagovalca, Amiji pa ekonomske žrtve globalizacije, ideologije, ki so jo sami svetu vsilili. Tudi dobra zamisel se zelo pogosto slabo konča, globalizacija pa je bila katastrofa v skoraj vsakem pogledu. Tako so Amiji strateško ustvarjali majhne in slabe prijatelje (Črna Gora, Albanija, …, v določeni meri tudi Slovenija) in velike in močne sovražnike (Rusija, Kitajska, …). Donny le poskuša rešiti, kar se še rešiti da, velikega uspeha zagotovo ne bo.

  +2 - 2
 • niagara1 / 22.09.2019. ob 08:56 +4 - 4

  USA je zivela pred kitajskim uvosom surovin in bo tudi sedaj ,ce bo potrebno.Sem pa velikokrat slisal od Slovenskih svetovno znanih politikov ,da kitajska prevladuje nad Ameriko z indstrijo,no meni je slo v nasmeh in se mnogo drugim ,koTramp govori ,ga svet poslusa.Ko Slovenski politiki govorijo,nihce ne ve kaj hocejo povedati.

  +4 - 4
delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin