Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 2. 2009,
13.47

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 4. 2. 2009, 13.47

8 let, 5 mesecev

Kirgizistan zapira ameriško vojaško bazo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kirgizistanska vlada je danes sprejela predlog zakona o zaprtju ameriške zračne baze Manas na kirgizistanskem ozemlju.

Omenjena vojaška baza je doslej predstavljala izjemno pomembno točko za oskrbovanje Natovih vojakov v Afganistanu. Baza močno moti Rusijo Kirgizistanski predsednik Kurmanbek Bakijev je sicer že v torek ob robu obiska v Moskvi napovedal, da se je vlada odločila za zaprtje ameriške vojaške baze. Ta se nahaja globoko v ozemlju nekdanje Sovjetske zveze, kar še posebej močno moti Rusijo. Vlada je nato danes po hitrem postopku sprejela predlog zakona, ki narekuje prekinitev sporazuma med ZDA in Kirgizistanom. O odločitvi vlade mora glasovati še parlament, kar naj bi se predvidoma zgodilo v četrtek.

Bakijev je danes poudaril, da je razlog za zaprtje baze predvsem dejstvo, da po osmih letih ameriške vojaške prisotnosti v Afganistanu baza ni več potrebna, saj je v tem času izginila tudi grožnja, ki jo je za ZDA predstavljal nekdanji talibanski režim v Afganistanu. ZDA bodo po potrditvi zakona o zaprtju vojaške baze v parlamentu imele šest mesecev časa, da bazo dokončno zaprejo.

Rusija obljubila Kirgizistanu dve milijardi dolarjev pomoči Ob tem ne gre zanemariti dejstva, da je Bakijev odločitev o zaprtju v torek napovedal med obiskom v Moskvi, na katerem so ruske oblasti Kirgizistanu obljubile tudi več kot dve milijardi ameriških dolarjev pomoči v obliki posojila za blaženje posledic svetovne finančne in gospodarske krize. Niti ruski predsednik Dmitrij Medvedjev niti Bakijev ruske pomoči Kirgizistanu sicer nista želela povezati z zaprtjem ameriške baze.

Politični analitiki kljub temu poudarjajo, da je Rusija dala jasno vedeti, da bo finančna pomoč Kirgizistanu nekakšna nagrada za zaprtje oporišča. Nekateri so ob tem tudi mnenja, da se bo Washington trudil prepričati Bakijeva, naj danes sprejeto odločitev prekliče. Iz neimenovanih virov naj bi celo pricurljala novica, da predstavnike ameriškega State Departmenta v Biškeku pričakujejo že v tem tednu.

Ne spreglejte