Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 7. 2008,
2.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 22. 7. 2008, 2.54

6 let, 7 mesecev

Karadžić živel v Beogradu pod lažnim imenom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik srbskega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić je sporočil, da je haaški obtoženec Radovan Karadžić uporabljal lažno identiteto in dokumente z imenom Dragan Dabić.

63-letni Karadžić se je pojavljal v javnosti in delal v zasebni zdravniški ordinaciji. Ljajić je na novinarski konferenci v Beogradu pokazal fotografijo Karadžića z dolgo belo brado in lasmi. Povedal je, da je bil Karadžić zelo prepričljiv pri skrivanju identitete, da je delal kot bioenergetik pod imenom Dragan David Dabić, imel predavanja in sodeloval z revijo Zdrav život (Zdravo življenje). Imel je tudi svojo spletno stran www.psy-help-energy.com, na kateri je svobodno reklamiral in nudil svoje usluge Predaval o meditaciji Zdravnik pod imenom David Dabić je imel poleg tega 23. maja na Adi Ciganliji v okviru festivala zdravega življenja predavanje z naslovom Kako negovati lastne energije. V centru za kulturo v Smederevu je 10. decembra lani "dr. Dragan David Dabić, nevropsihiater, raziskovalec s področja psihologije in bioenergije" predaval o meditaciji.

Ni državljan Srbije Karadžić, ki je sicer po poklicu psihiater, je delal v zasebni zdravstveni ordinaciji, njegov zadnji kraj bivanja pa je bila občina Novi Beograd. Ljajić je dejal, da Karadžić ni državljan Srbije.

Ljajić je še dejal, da rekonstrukcija gibanja nekdanjega političnega voditelja bosanskih Srbov še poteka, operativne ugotovitve pa bodo koristne pri iskanju preostalih dveh haaških ubežnikov Ratka Mladića in Gorana Hadžića, zaradi česar javnosti niso posredovali vseh informacij.

Srbija želi zaključiti sodelovanje s Haagom Ljajić je poudaril, da je Srbija odločena, da bo zaključila sodelovanje s Haagom, prijetje Karadžića pa po njegovih besedah to dokazuje.

Dolge priprave na aretacijo Na novinarski konferenci, na kateri niso bila dovoljena vprašanja novinarjev, je spregovoril tudi tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević, ki je povedal, da se je akcija za aretacijo Karadžića začela v ponedeljek popoldne po daljšem obdobju priprav. Akcija je bila opravljena pazljivo, da ne bi bili ogroženi tisti, ki so v njej sodelovali, kot tudi Karadžić. "Varnostno tveganje je bilo zmanjšano na minimum," je dejal Vukčević. Ob tem je zanikal, da bi srbske varnostne službe podatke o obtožencu dobile od tujih obveščevalnih služb.

Sledi izročitev Haagu Vukčević je še povedal, da je preiskovalni sodnik, ki je danes ponoči zaslišal Karadžića, "sprejel odločitev o izpolnjevanju pogojev za izročitev haaškemu sodišču". "Kolikor mi je znano, je preiskovalni sodnik sprejel odločitev o izpolnjevanju pogojev za izročitev haaškemu sodišču," je dejal.

Na sodišču ga je obiskal brat Karadžića je na beograjskem sodišču že obiskal njegov brat Luka Karadžić. Po obisku, ki je trajal eno uro, je dejal, da je Radovan precej shujšal, vendar je priseben in ve, kaj se dogaja. "Moj brat ne priznava sodišča v Haagu in ne zaupa tamkajšnjim sodnikom," je izjavil Luka Karadžić.

13 let na begu 63-letnega Karadžića so srbske varnostne sile aretirale v ponedeljek pozno zvečer po 13 letih na begu, novico pa so sporočili iz urada srbskega predsednika Borisa Tadića.

Odvetnik trdi, da je bil Karadžić aretiran že v petek Neimenovani srbski predstavnik je povedal, da se Karadžić ob aretaciji ni upiral in da je bil videti "depresiven". Njegov odvetnik Svetozar Vujačić pa je izjavil, da je Karadžić na zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom povedal, da je bil aretiran že minuli petek ob 21.30 na avtobusu na lokalni progi iz Novega Beograda do Batanjice.

Branil se bo z molkom Vujačić je še dejal, da je njegov varovanec na zaslišanju povedal, da so ga od aretacije zadrževali "v neki sobi", nad čemer je bil preiskovalni sodnik Dilparić "presenečen" in je dejal, da bo Karadžićevo izjavo preveril. Karadžić je po navedbah Vujačića še dejal, da so mu ob aretaciji na glavo poveznili "nekakšen klobuk", zaradi česar ne ve, kdo ga je aretiral. Vujačić je še povedal, da se je njegov varovanec branil z molkom in da je vse skupaj označil za "farso".

Karadžić zavrača hrano Karadžićev odvetnik je že napovedal, da bo vložil pritožbo na odločitev o izročitvi svojega varovanca haaškemu sodišču, in sicer v petek. Pojasnil je, da je "prejel odločbo in da bo pritožba vložena v zakonskem roku treh dni". Dodal je, da je od preiskovalnega sodnika dobil dovoljenje za obisk svojega klienta. Odvetnik je še dejal, da je zdravstveno stanje Karadžića dobro in da je "moralno in psihično močan", še naprej pa zavrača hrano.

Karadžić ima pobarvane lase in dolgo brado

Aretacija haaškega obtoženca Radovana Karadžića je danes osrednja tem vseh srbskih časnikov, nekateri časopisi pa poleg uradnih informacij in sporočil objavljajo tudi izjave neimenovanih virov, ki trdijo, da ima nekdanji vodja bosanskih Srbov pobarvane lase in dolgo brado.

Na počitnice v Split Časnik Press pod naslovom Prijet Karadžić poroča, da je bil najbolj iskani haaški obtoženec aretiran v Beogradu, ko se je odpravljal na počitnice v Split. Po navedbah časopisa je imel lažne dokumente, dolge pobarvane lase in brado.

Blic je poročal, da je Karadžića pred mesecem dni odkrila obveščevalna služba Bia, a je čakala na potrditev identitete. Potrditev so dobili v petek, minuli konec tedna so vse pripravili, v akcijo pa so šli v ponedeljek okoli 19. ure, piše Blic.

Časnik Kurir pa trdi, da je bil Karadžić aretiran po obvestilu ene od tujih obveščevalnih služb, aretirali pa so ga pripadniki Bia ali vojaške obveščevalne služb VBA.

Pred sodiščem se je zbralo okoli 50 podpornikov Potem ko so mediji objavili novico o aretaciji Karadžića, se je davi pred zgradbo sodišča za vojne zločine v Beogradu zbrala skupina približno 50 članov klerofašistične organizacije Obraz, so poročali beograjski mediji. Zbrani so nosili majice in druge simbole organizacije in vzklikali "Radovan junak" in "Reši Srbijo in se ubij, Boris Tadić". Dostop do zgradbe so jim preprečile močne policijske enote.

Glavni tožilec haaškega sodišča Serge Brammertz je zaradi aretacije Karadžića preložil za četrtek napovedani obisk v Beogradu.

Ne spreglejte