SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako živeti kot bogataš

2

termometer

Pet nasvetov, kako lahko živite kot bogataš, pa čeprav niste milijonar.

Veliko ljudi sanjari, da bi bili bogati. Potem bi poležavali na plaži in imeli kolekcijo dragih avtomobilov. Toda finančni načrtovalec Neal Frankle na blogu WealthPilgrim trdi, da lahko vsak uživa v življenjskem slogu bogatašev, le osredotočiti se mora na pomembne stvari v življenju.

Kot pravi, je res, da imajo bogataši navadno dražje hiše, avtomobile in hodijo na drage počitnice, a pri življenjsko pomembnih stvareh, kot so zdravje, družina in sreča, denar nima velike vloge. "To vem zagotovo, saj sodelujem z mnogo zelo bogatimi investitorji. V resnici niso prav nič drugačni od drugih ljudi," je zapisal Neal Frankle.

Seveda pa ne gre posploševati. Kot trdi Frankle, pozna tudi bogataše, ki v resnici živijo kot berači, saj so se obdali z obiljem, a so pozabili bogastvo unovčiti tam, kjer je to res pomembno.

Obilje pa seveda niso luksuzni avtomobili in zlate žlice. Najpomembnejše obilje sta čas in poraba časa, zato Frankle predlaga pet stvari, na katere se lahko osredotočite, če želite, da bi živeli bolj lagodno, tako kot živijo bogataši.

Čas Pomembnejši kot denar je čas. V resnici imajo bogati in revni na voljo 24 ur na dan, vprašanje pa je, kako jih porabijo. Bill Gates jih porabi tako, da ima osebne asistente, kuharje, voznike in organizatorje, ki mu omogočajo, da ima na voljo več časa za zanj pomembne stvari.

Težko si predstavljamo, da bi povprečen človek srednjega razreda lahko imel vse te pomočnike, a kljub temu lahko vsakdo prihrani nekaj časa oziroma ga porabi za pomembne stvari.

Prva med takimi prilagoditvami je, da ugasnete televizijo. Ta požre veliko časa, pravzaprav ga z gledanjem televizije sami vržemo stran. Čas lahko prihranimo tudi tako, da zadeve, ki jih lahko, avtomatiziramo. Na primer plačevanje računov prek trajnika. Lahko se razgibavamo doma in tako prihranimo čas za vožnjo. V pomoč je tudi dogovor z drugimi, recimo s straši, ki vozijo otroke na iste prostočasne aktivnosti, kot jih obiskuje vaš otrok: vsakič jih lahko odpelje drug starš in tako vsi pridobijo nekaj časa.

Pravzaprav bi se morali za vsako nalogo vprašati, koliko časa vam bo vzela in ali je to najboljša poraba časa, ki si jo lahko privoščite. Če se izkaže, da bi bila najeta pomoč še vedno lahko postavka v vašem proračunu, je ta vsekakor dobra.

Finančni načrtovalec sicer tudi priporoča, da si vsaj enkrat na teden najamete hišno pomočnico, kar pri nas ni ravno razširjena praksa. Lahko pa si pri čiščenju čas prihranite tako, da naloge razdelite med člane družine.

Družina Potem ko si dan organizirate tako, da imate več prostega časa, lahko ravnate tako kot vsi pametni bogataši: preživite ga z vam ljubimi ljudmi, največkrat z družino.

V svetu, kjer je delo vrednota in so deloholiki cenjeni, se je sicer težko naučiti delu reči ne, družini pa da. Pa vendar je to tisto, kar delajo bogataši. Če imajo možnost, bodo kakovostno preživeli čas z ljudmi, ki jih imajo radi in jih osrečujejo. To je njihov najpomembnejši kapital.

Počitnice Predstavljamo si, da so vse počitnice bogatašev razkošne. Da so lahko odlične počitnice le na jahtah, mondenih smučiščih in v razkošnih hotelih.

Razkošje sicer malo pomaga, a kljub vsemu so najlepši počitniški spomini vezani na ljudi, s katerimi smo preživeli počitnice. Ni nujno, da so dobre počitnice razkošne, morajo biti pa izkustveno pomembne. Počitnice so odlične vedno, kadar uživate, ne glede na denarni vložek.

Dolgovi Pametni milijonarji skorajda nimajo dolgov. S tem pridobijo občutek varnosti in blagostanja, kar je neprecenljivo. Najhujša nočna mora dobrega počutja je, da vas nenehno najeda pritisk odplačevanja posojil.

Treba je naredite vse, kar je mogoče, da se posojil rešite. Naredite si finančni načrt, kako boste skrajšali dobo odplačevanja posojil. Vse dodatne zaslužke namenite odplačevanju. Prav tako se ne zadolžujte s kreditnimi karticami, če na njih že imate dolg, pa ga čim hitreje odplačajte.

Ko ne boste imeli več dolgov, boste lažje zadihali in živeli v razkošju brezskrbnosti, ki si jo lahko privoščijo bogataši.

Kariera Ena od stvari, ki življenje bogatašev dela drugačno, je, da ves dan počnejo stvari, ki jih osrečujejo. To velja tudi za delo in kariero. Če jih to ne osrečuje, zamenjajo delo.

Vsakdo lahko najde delo, ki ga osrečuje. Če vas trenutno delo ne izpolnjuje, razmislite o možnostih, ki jih imate, da najdete nekaj, kar vas bo osrečevalo. Zamenjava kariere je mnogo lažja, kot se zdi.

Ko vas bo osrečevalo tudi delo, boste ugotovili, da živite udobno in zadovoljno kot bogataši.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin