Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 9. 2015,
12.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Donald Trump bogastvo

Ponedeljek, 7. 9. 2015, 12.27

7 let, 12 mesecev

Kako bogat je v resnici Donald Trump?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če bo Donald Trump zmagal na volitvah, bo najbogatejši ameriški predsednik v zgodovini.

"Potegujem se za predsedniško funkcijo v državi, ki je v resnici bankrotirala, zato potrebuje uspešnega poslovneža," je v intervjuju za Rolling Stone dejal Donald Trump. Za predsedniško kampanjo je pripravljen zapraviti milijardo ameriških dolarjev oziroma 900 milijonov evrov, je še navrgel.

Nihče ne zanika tega, da je Trump spreten poslovnež in da je zelo bogat. Ob njegovem hvalisanju, da je bogastvo ustvaril sam, bi bila morebiti umestna opomba, da je k temu precej pripomoglo očetovo zelo uspešno gradbeno podjetje, kjer je Donald začel svojo kariero. Oče mu je leta 1974 prepustil v upravljanje podjetje, vredno 200 milijonov ameriških dolarjev. Ko je oče umrl, je on podedoval petino te vsote.

Od 2,9 do deset milijard dolarjev Kakorkoli – že vse od vstopa tega vase zagledanega in bahavega poslovneža v predsedniško tekmo se ugiba, koliko je pravzaprav vreden. Trump je na to vprašanje odgovoril, da njegovo neto premoženje trenutno znaša 8.737.540.000 ameriških dolarjev, kar pa najraje zaokroži na deset milijard. In ob tem dodal, da je na to zelo ponosen.

Toda drugi viri o njegovem bogastvu navajajo precej nižje številke, nekje od 2,9 do štirih milijard dolarjev. To vrednost mu pripisujeta tako Bloomberg kot Forbes. Pri Forbsu so zapisali, da vsaj že 30 let podrobno spremljajo njegovo imetje. Pri tem se zanašajo na različne vire, pri podatkih pa jim je vedno rad pomagal tudi Donald Trump, a naj bi menda vedno namignil, naj končno oceno zaokrožijo navzgor.

Uradno moral priznati, da je vedno pretiraval pri ocenah svojega bogastva Kako občutljiv je Trump na ocene o svojem bogastvu, priča tudi dejstvo, da je tožil novinarja New York Timesa Tima O'Briena, ki je pred desetimi leti v knjigi TrumpNation zapisal, da je njegovo bogastvo vredno od 150 do 200 milijonov ameriških dolarjev.

Tožbo so pozneje zavrgli, a z opombo, da je moral Trump uradno priznati, da je vedno pretiraval pri ocenah svojega bogastva. Leta 2005 sta North Fork Bank in Deutsche Bank pred odobritvijo posojila ocenili njegovo premoženje, prva na 1,2 milijarde ameriških dolarjev, druga na 788 milijonov ameriških dolarjev. Zato številni menijo, da je njegovo trenutno premoženje trenutno vredno okoli dve milijardi ameriških dolarjev. Kot rečeno – Forbes ga še vedno ocenjuje na štiri milijarde dolarjev.

Revež v primerjavi z Buffetom in Gatesom A kljub bankrotu v devetdesetih letih njegovo bogastvo raste. Po ocenah Business Weeka je bil Trump leta 1978 vreden sto milijonov ameriških dolarjev. Pri AP menijo, da je od leta 1988 do zdaj svoje bogastvo povečal za štirikrat – z ene milijarde na štiri.

To je sicer občudovanja vredno povečanje, a nič v primerjavi z najbogatejšimi. Warren Buffett je svoje bogastvo od leta 1988 povečal z 2,5 milijarde ameriških dolarjev na 68 milijard. Še bolj je v istem obdobju bogatel Bill Gates, ki je svoje imetje povečal z ene milijarde na 80 milijard ameriških dolarjev.

Koliko je vredna blagovna znamka Trump? Čeprav je njegova korporacija res že bankrotirala in je bil tudi sam blizu osebnega bankrota, njegovo bogastvo vztrajno raste. Celo v igralnici Atlantic City, zaradi katere je bankrotiral, ima še vedno deset odstotkov delnic. Poleg tega ima v lasti nekaj res reprezentativnih nepremičnin, na primer 40 Wall Street, Trump Tower ali golfišče Doral v Miamiju.

Nenehno raste tudi njegova blagovna znamka – tako prek televizijskega šova Apprentice (Vajenec), knjig, predavanj in govorov kot izborov za mis universe in ne nazadnje z blagovno znamko moškega perila v blagovnici Macy.

Najbogatejši med kandidati Vse to ga v primerjavi z vsemi predsedniškimi kandidati brez dvoma postavlja na prvo mesto po premoženju. Za primerjavo: neto premoženje Hillary Clinton je ocenjeno na 15 milijonov ameriških dolarjev, imetje Jeba Busha na okoli 20 milijonov dolarjev, Carly Fiorina naj bi imela 59 milijonov dolarjev, kar pa vključuje tudi premoženje njenega moža.

Najbogatejši predsednik v zgodovini Če bi Donald Trump postal ameriški predsednik, bi bil tudi najbogatejši v zgodovini ZDA. Večina predsednikov ni bila zelo premožna, prej nasprotno. Do zdaj je za najbogatejšega veljal John F. Kennedy, čigar premoženje je bilo ocenjeno na milijardo ameriških dolarjev, čeprav naj bi imel George Washington več premoženja v nepremičninah. Trump bi premagal oba, saj ima več tako v denarju kot v nepremičninah.

Ne spreglejte