Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 10. 2011,
12.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 10. 2011, 12.16

7 let, 12 mesecev

Kacin obžaluje prepoved parade ponosa v Beogradu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropski poslanec Jelko Kacin, ki je tudi poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo, je izrazil obžalovanje ob odločitvi srbskih oblasti, da prepovejo za nedeljo predvideno parado ponosa v Beogradu.

Pri tej odločitvi gre po njegovem prepričanju za "poseg v ustavno in zakonsko pravico državljanov do svobode izražanja in mirnega zbiranja".

Prepoved vseh napovedanih javnih shodov Srbske oblasti so parado ponosa prepovedale v okviru prepovedi vseh za ta konec tedna napovedanih javnih shodov, ki pomenijo povečano varnostno tveganje. Mednje med drugim štejejo tudi napovedani shodi nasprotnikov parade.

Notranji minister Ivica Dačić je ob tem dejal, da srbske oblasti in policija nikdar ne bodo prepovedale parade ponosa, da pa bodo tudi v prihodnje prepovedale vse shode, za katere obstaja varnostno tveganje. Kot je pojasnil še pred dokončno odločitvijo, parade ne morejo podpreti, ker bo prišlo do spopadov, žrtev, prelivanja krvi in kaosa.

Lanska parada ponosa se je namreč v srbski prestolnici končala krvavo - v spopadih ob robu parade je bilo poškodovanih 120 ljudi, aretirali pa so jih več kot 180.

Kacin bo podprl organizatorje parade Jelko Kacin je v sporočilu ocenil, da gre sicer za suvereno odločitev srbske vlade, a po njegovem prepričanju "ne obstaja takšen trenutek, ko država, ki teži k članstvu v EU, ne more zagotoviti človekovih pravic svojim državljanom".

Kljub "delovanju nekaterih desničarskih organizacij v Srbiji" Kacin ni mnenja, da se je država znašla pred "državljansko vojno", zaradi česar bo v nedeljo vseeno pripotoval v Beograd in podprl "organizatorje parade in vse tiste, ki se borijo proti diskriminaciji".

"Poraz za vse državljane Srbije" Da odločitev srbske vlade, da prepove parado, pomeni velik udarec človekovim pravicam v Srbiji, so prepričani tudi organizatorji parade. "To je poraz za vse državljane Srbije: danes so na vrsti geji, jutri pa kdove katera manjšinska skupina," je bil kritičen eden od organizatorjev Goran Miletić.

Aktivisti so ob tem napovedali, da bodo nadaljevali s pripravami na parado ponosa za prihodnje leto, namignili pa tudi, da bi lahko proti državi sprožili postopek na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Odločitev obsodila organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International Tudi organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International je ocenila, da odločitev srbskih oblasti pomeni "črn dan za človekove pravice". "Srbske oblasti so se uklonile pritisku desničarskih skupin, ki ne razumejo ali ne spoštujejo pravice do svobode izražanja, ki je zapisana v srbski ustavi in zakonodaji," je sporočila organizacija.

Ne spreglejte