Ponedeljek,
23. 9. 2024,
7.17

Osveženo pred

3 dni, 8 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,11

Natisni članek

Natisni članek

Libanon vojna vojska Izrael žrtve šola napad Gaza

Ponedeljek, 23. 9. 2024, 7.17

3 dni, 8 ur

Obsežni napadi na Libanon. Državljane pozivajo: Umaknite se!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,11
Libanon | Napadi v južnem Libanonu | Foto Reuters

Napadi v južnem Libanonu

Foto: Reuters

Izraelske sile so davi napadle več kot 300 ciljev Hezbolaha v Libanonu, je sporočila izraelska vojska. V izraelskih napadih na jug Libanona je bilo ubitih 274 ljudi, od tega 21 otrok, še 1.024 je bilo ranjenih, je danes sporočil libanonski minister za zdravje Firas Abiad. Izraelska vojska je danes po lastnih navedbah napadla več kot 800 ciljev šiitskega gibanja Hezbolah v Libanonu, med drugim izraelsko prestolnico Bejrut. Libanonski premier Nadžib Mikati je v luči obsežnih napadov izraelsko vojaško kampanjo označil za uničevalni načrt, ZN pa je pozval k ukrepanju. Medtem je izraelski premier Benjamin Netanjahu naznanil spremembo varnostnega ravnovesja ob meji z Libanonom, Izrael pa je za vso državo razglasil izredne razmere. Ameriški predsednik Joe Biden je danes sicer zagotovil, da si ZDA prizadevajo za zmanjšanje napetost v Libanonu. Posnetki na družbenih omrežjih prikazujejo velike eksplozije v južnem Libanonu.

"Izraelska vojska trenutno izvaja obsežne napade na teroristične cilje, ki pripadajo teroristični organizaciji Hezbolah v Libanonu," je vojska davi sporočila na Telegramu.

Sprva je izraelska vojska sporočila, da je v roku ene ure napadla več kot 150 ciljev v Libanonu, pozneje pa je to število naraslo na več kot 1.100 ciljev.  Pred tem naj bi prebivalce območij, na katerih naj bi se nahajali objekti proiranskega šiitskega gibanja Hezbolah, s telefonskimi klici in sporočili pozvala k evakuaciji.

Napadi zahtevali več kot 200 življenj 

Libanonska tiskovna agencija NNA je medtem poročala, da so izraelska letala v roku pol ure izvedla več kot 80 zračnih napadov, katerih tarča so bila območja na jugu in vzhodu države, vključno z okrožjema Nabatija in Tir, okolico mesta Baalbek in predmestjem Hermela. 

Kot je na novinarski konferenci pojasnil libanonski minister za zdravje Firas Abiad, je med več kot 274 mrtvimi 21 otrok in 39 žensk, 1.024 ranjencev pa zdravijo v 27 bolnišnicah. Gre za največje število žrtev napadov na Libanon v skoraj letu dni čezmejnih spopadov med Hezbolahom in Izraelom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na tisoče družin je razseljenih, tarča napadov so bila med drugim tudi dva reševalna vozila, gasilsko vozilo in zdravstveni center. Skupno je bilo v izraelskih napadih v manj kot tednu dni ranjenih približno pet tisoč ljudi, je še dodal Abiad.

Več deset zračnih napadov so danes zjutraj izvedli v južnem Libanonu, poroča Sky News. Velik oblak dima je mogoče videti tudi nad libanonsko-izraelsko mejo. Izrael pravi, da naj bi bili današnji napadi večji od včerajšnjega bombardiranja.

Izraelska vojska napadla Bejrut

Izraelska vojska je sporočila, da je izvedla ciljno usmerjen napad na libanonsko prestolnico, pri čemer dodatnih podrobnosti za zdaj še ni podala. Vir blizu šiitskega gibanja Hezbolah je medtem pojasnil, da je bil tarča napada na južno predmestje Bejruta poveljnik gibanja v južnem Libanonu Ali Karake. Za zdaj ni znano, ali je bil v napadu Karake ubit.

"Vojska je v Bejrutu izvedla ciljno usmerjen napad. Podrobnosti bodo sledile," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila izraelska vojska. 

Državljane so pozvali, naj se umaknejo na varno 

Libanonskim državljanom so svetovali, naj se držijo proč od ciljev Hezbolaha na jugu Libanona, in dodali, da se bodo napadi na islamistično gibanje nadaljevali tudi v prihodnje, poroča AFP.

"Civilistom v libanonskih vaseh, ki so v stavbah in na območjih, ki jih Hezbolah uporablja v vojaške namene, na primer za skladiščenje orožja, svetujemo, naj zaradi lastne varnosti nemudoma poiščejo zatočišče," je dejal tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari.

Dodal je, da bo izraelska vojska izvajala večje in natančnejše napade na teroristične cilje, ki so se razširili v Libanonu. 

Izrael razglasil izredne razmere, Netanjahu naznanil spremembo varnostnega ravnovesja

Izraelska vojska spreminja varnostno ravnovesje ob severni meji z Libanonom, je danes izjavil izraelski premier Benjamin Netanjahu in v luči smrtonosnih napadov na jug Libanona dodal, da Izrael ne čaka na pojav groženj, temveč jih že vnaprej preprečuje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Opozoril je, da so pred Izraelom zapleteni dnevi, prebivalce pa je pozval, naj ostanejo enotni. Za danes je sklical tudi sejo varnostnega kabineta. 

Zaradi hude zaostritve spopadov je izraelska vlada danes za vso državo razglasila izredne razmere, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Izredne razmere naj bi bile v veljavi do ponedeljka, poročajo izraelski mediji. Razglasitev med drugim pomeni, da bodo lahko omejili večja zborovanja, a za zdaj vojska ni podala dodatnih navodil, še poroča dpa.

Biden zagotovil, da si prizadevajo za umiritev razmer v Libanonu, tja poslali dodatne vojake

Ameriški predsednik Joe Biden je danes zagotovil, da si ZDA prizadevajo za zmanjšanje napetosti v Libanonu, potem ko je Izrael izvedel enega najobsežnejših napadov na šiitsko gibanje Hezbolah.

"Seznanili so me z najnovejšimi dogodki v Izraelu in Libanonu. Moja ekipa je v stalnem stiku s kolegi in prizadevamo si za umiritev razmer na način, ki bo ljudem omogočil varno vrnitev domov," je dejal Biden.

Ameriški predsednik je danes v Beli hiši gostil predsednika Združenih arabskih emiratov, šejka Mohameda bin Zajeda Al Nahjana.

Iz Pentagona so medtem sporočili, da bodo v luči zaostrovanja razmer na Bližnji vzhod poslali manjše število dodatnih vojakov. Trenutno je v regiji okoli 40 tisoč uslužbencev ameriške vojske.

V napadu na šolo v Gazi so umrli najmanj trije ljudje 

Po napadu na šolo v begunskem taborišču Nuseirat na območju Gaze so v nedeljo sporočili, da so napadli poveljniški center gibanja Hamas v stavbi, poročajo tuje tiskovne agencije. "Poveljniški in nadzorni center je bil del kompleksa, ki je prej služil kot šola, uporabljali so ga teroristi Hamasa za načrtovanje in izvajanje terorističnih napadov na enote izraelske vojske in državo Izrael," je sporočila.

Pri tem niso navedli podatkov o morebitnih žrtvah, palestinska tiskovna agencija Wafa pa navaja, da so v napadu umrli najmanj trije ljudje, več je bilo ranjenih.

Izraelska vojska poudarja, da je sprejela številne ukrepe za zmanjšanje tveganja poškodovanja civilistov v napadu. "Hamas sistematično krši mednarodno pravo z brutalnim izkoriščanjem civilnih ustanov in prebivalstva kot živega ščita za teroristične dejavnosti," so dodali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih lokalnih zdravstvenih oblasti v Gazi so od začetka vojne, ki so jo sprožili napadi 7. oktobra, na območju Gaze ubili več kot 41.400 ljudi.

V Iranu aretirali 12 osumljenih vohunjenja za Izrael

V Iranu so aretirali 12 ljudi, ki naj bi vohunili za izraelsko zunanjo obveščevalno službo Mosad, je v nedeljo sporočila Islamska revolucionarna garda (IRGC). Kot so pojasnili, naj bi poskušali v šestih provincah države zbirati tajne informacije in jih posredovati Mosadu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

IRGC ob tem ni razkrila podrobnosti o identiteti domnevnih agentov. Prav tako ni jasno, katere tajne informacije naj bi želeli zbrati in posredovati.

Aretiranim bi lahko v primeru obsodbe grozila smrtna kazen.

Marca so v podobnem primeru usmrtili domnevnega agenta Mosada, ki so ga spoznali za krivega načrtovanja napada na objekt iranskega obrambnega ministrstva.

Rusi: Napetost narašča, nepredvidljivost se povečuje. To nas izjemno skrbi. 

Stopnjevanje spopadov med Izraelom in libanonskim šiitskim gibanjem Hezbolah je izjemno zaskrbljujoče, je po današnjih smrtonosnih izraelskih napadih na Libanon sporočila Rusija. Iran je posvaril pred nevarnimi posledicami izraelskih napadov. Iraški šiitski verski voditelj, ajatola Ali Sistani, pa je pozval h končanju izraelske agresije na Libanon.

"Razmere se iz dneva v dan hitro slabšajo. Napetost narašča, nepredvidljivost se povečuje. To nas izjemno skrbi," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani je medtem izraelske napade na Libanon označil za nore in posvaril na nevarne posledice napadov.

Več držav je sicer že v nedeljo izrazilo zaskrbljenost nad stopnjevanjem sovražnosti med Izraelom in Hezbolahom.

Zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu ni v najboljšem interesu Izraela, je denimo sporočila Bela hiša. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je posvaril na nevarnost, da bi se Libanon lahko spremenil v drugo Gazo, zaskrbljenost nad stopnjevanjem napetosti pa so izrazili tudi v Bruslju in Londonu.

"Če bi na Bližnjem vzhodu izbruhnila večja vojna, to ne bi koristilo nikomur na svetu"

Izrael si prizadeva za širši konflikt v regiji, pa je po današnjih smrtonosnih izraelskih napadih na Libanon izjavil iranski predsednik Masud Pezeškian. Poudaril je, da se Teheran namerno odziva zadržano v upanju, da bo vzpostavljen mir v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Bolj kot kdorkoli drug vemo, da to, da bi na Bližnjem vzhodu izbruhnila večja vojna, ne bi koristilo nikomur na svetu. Izrael je tisti, ki si prizadeva ustvariti ta širši konflikt," je na okrogli mizi z novinarji povedal Pezeškian, ki se udeležuje zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku.

Zaradi stopnjevanja nasilja zaskrbljena tudi Slovenija

Slovenija je izjemno zaskrbljena zaradi stopnjevanja nasilja med Izraelom in šiitskim gibanjem Hezbolah, je danes v luči smrtonosnih izraelskih napadov na Libanon sporočilo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Pozvalo je k zadržanosti in opozorilo, da Libanon ne sme postati naslednja Gaza.

"Pozivamo k čimprejšnjemu izvajanju resolucije 1701 in izpostavljamo potrebo po zadržanosti. Prekinitev ognja potrebujemo takoj, saj je treba tlakovati pot k trajnemu miru v regiji. Libanon ne sme postati naslednja Gaza," je na omrežju X zapisalo ministrstvo, ki je z resolucijo mislilo poziv Varnostnega sveta ZN h končanju sovražnosti med Izraelom in Hezbolahom.

Misija ZN v Libanonu svari pred morebitnim vojnim zločinom

Misija ZN v Libanonu (UNIFIL) je pozvala k umiritvi razmer in zaščiti civilistov. Opozorili so, da napadi na civiliste ne predstavljajo le kršitve mednarodnega prava, ampak gre lahko tudi za vojne zločine. Globoko zaskrbljenost pa je izrazil generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

V UNIFIL so izrazili resno zaskrbljenost zaradi varnosti civilistov v južnem Libanonu med najintenzivnejšim izraelskim bombardiranjem od oktobra lani. "Nadaljnje zaostrovanje že tako nevarnega položaja ima lahko daljnosežne in uničujoče posledice," so opozorili.

Vodja misije Aroldo Lazaro je dodal, da je v stiku tako z izraelskimi kot libanonskimi oblastmi, da bi ustavili obstreljevanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Globoko zaskrbljenost pa je izrazil generalni sekretar Antonio Guterres. Opozoril je predvsem na veliko številni civilnih žrtev, med njimi otrok in žensk ter več tisoč razseljenih, so sporočili iz Združenih narodov.

Libanon
Novice V svetu zaskrbljeni nad stopnjevanjem sovražnosti med Izraelom in Libanonom
Bejrut
Novice Izrael napadel libanonsko prestolnico: poročajo o mrtvih in ranjenih
Libanon
Novice V Libanonu naraslo število smrtnih žrtev eksplozij
Walkie-talkie eksplozija
Novice Niz novih eksplozij v Libanonu. Tokrat naj bi eksplodirali walkie-talkieji.