Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 6. 2015,
9.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 10. 6. 2015, 9.47

7 let, 12 mesecev

Ivica Todorić, kralj državne pomoči in kioskov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Podjetja najbogatejšega Hrvata dobro sodelujejo z državo in zagrebškim županom.

Najbogatejši Hrvat Ivica Todorić ima razvejan poslovni imperij, njegova podjetja pa znajo odlično izkoriščati državno pomoč. V letih od 2009 do 2014 so od države tako dobila 112 milijonov evrov pomoči, največ podjetja, ki so v sektorju kmetijstva.

Denar za sirne namaze in salame

Lani je tako podjetje Belje, ki med drugim izdeluje najslavnejši hrvaški sirni namaz, dobilo deset milijonov evrov pomoči, kar je za tretjino več kot leto pred tem. Več denarja je dobilo tudi kmetijsko pridelovalno podjetje Vupik, ki mu je država namenila nekaj več kot tri milijone evrov. Malo manj so prisodili mesnopredelovalnemu podjetju PIK Vinkovci, nekaj čez dva milijona evrov.

Z manjšimi zneski se je morala zadovoljiti Agrolaguna, ki je največji hrvaški pridelovalec olivnega olja, še najmanj pa je dobilo podjetje Mladina, ki prideluje vino in mu je država namenila zgolj 22 tisoč evrov.

Skupno gledano so po podatkih index.hr Todorićeva podjetja skupine Agrokor lani prejela 16,5 milijona evrov pomoči, kar je več kot leto prej.

Kiosk v Zagrebu za sto evrov

Ne le da zna Ivica Todorić odlično sodelovati z državo, tudi sodelovanje z zagrebškim županom Milanom Bandićem mu gre dobro od rok.

Pred kratkim je hrvaška javnost obnemela, ko so mediji objavili novico, da kiosk Tiska na glavnem zagrebškem trgu, torej na najelitnejši lokaciji v državi, Ivico Todorića mesečno stane le 132 evrov. Toliko znaša mesečna najemnina zemljišča. Že samo če bi bila tam reklama, bi mesto na teden zaslužilo 1.500 evrov, so zatrdili mestni poslanci.

Namesto najemnine nakazilo v proračun

Toda zagrebški župan Milan Bandić se je odločil, da bo kljub ogorčenju raje pomagal prijatelju. Te dni je mestni svet, v katerem ima večino razvpiti zagrebški župan, sprejel sklep, da bodo kioske v mestu oddajali z javnim razpisom, toda prednost bodo imeli zdajšnji zakupniki zemljišč in tisti, ki bodo v mestni proračun nakazali najvišjo enkratno nadomestilo. Najnižja vsota nakazila je trimesečna najemnina, najvišja pa ni predpisana.

Večina kioskov je seveda v lasti Ivice Todorića, zato je Bandićeva odločitev pisana prav na kožo najbogatejšemu Hrvatu. Za zdaj še ni znano, kako visoko bo njegovo enkratno nakazilo v zagrebški proračun.

Ne spreglejte