Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 1. 2009,
17.13

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 24. 1. 2009, 17.13

8 let, 5 mesecev

Islandski voditelji razpravljajo o predčasnih volitvah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko je islandski premier Geir Haarde v petek predlagal razpis predčasnih volitev, ta konec tedna o tem potekajo pogovori med koalicijskimi strankami.

Po navedbah tiskovnega predstavnika premiera bi sicer lahko še pred volitvami vodenje vlade prevzela koalicijska Zavezniška stranka, ki bi z opozicijskimi strankami oblikovala manjšinsko vlado.

Premier za predčacne volitve predlagal 9.maj Haarde je po skoraj vsakodnevnih protestih zaradi nestrinjanja z vladno politiko glede soočanja s finančno krizo, ki je Islandiji zadala hud udarec, predčasne volitve predlagal za 9. maj. Kot je pojasnil v petek, zaradi zdravstvenih težav ne bo več vodil svoje Neodvisne stranke in se tako na volitvah ne bo več mogel potegovati za položaj premiera.

Potem, ko so mu minuli teden zdravniki odkrili rakav tumor na grlu, pa je danes sporočil, da v kratkem odhaja na zdravljenje na Nizozemsko. V času njegove odsotnosti bo naloge vršilca dolžnosti premiera opravljala ministrica za šolstvo Thorgedur Katrin Gunnarsdottir.

Islandska vlada prva v Evropi, ki bo padla zaradi finančne krize? Po današnjih pogovorih s koalicijskimi partnericami glede predčasnih volitev, je Haardejev tiskovni predstavnik Kristjan Kristjansson povedal, da obstaja možnost, da bo predsednica koalicijske Zavezniške stranke Ingibjorg Gissladottir skušala doseči predčasni odhod Haardeja s položaja in z opozicijskimi strankami, vključno z Zeleno levico, oblikovati manjšinsko vlado.

Če se Gisladottirjevi to posreči, bo islandska vlada postala prva v Evropi, ki bo lahko svoj padec pripisala neposredno učinkom svetovne finančne krize.

Gisladottirjeva, ki se je v petek vrnila z zdravljenja benignega možganskega tumorja na Švedskem, je prek svoje tiskovne predstavnice dejala, da predstavniki njene stranke v koalicijskih pogovorih ne izključujejo nobene možnosti. "V moji stranki se nam zdi zelo pomembno, da ima država delujočo vlado in zdi se nam, da je naša primarna dolžnost to zagotoviti," je sporočila Gisladottirjeva.

Finančna kriza popolnoma porušila nekdaj cvetoči finančni sektor Islandijo je svetovna finančna kriza močno prizadela. Popolnoma je porušila nekdaj cvetoči finančni sektor, čemur je sledil bankrot treh največjih državnih bank, ki jih je bila vlada zatem prisiljena nacionalizirati. Poleg tega je skokovito porasla inflacija nacionalne valute, krone, prebivalci pa so se začeli soočati z brezposelnostjo, ki je doslej domala niso poznali.

Ne spreglejte