Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2010,
9.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 9.53

8 let

Interpol izdal nalog za aretacijo Assangea

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Interpol je sporočil, da je na podlagi švedskega naloga vse svoje članice pozval k aretaciji ustanovitelja spletne strani WikiLeaks Juliana Assangea, ki je osumljen posilstva.

Švedsko tožilstvo je 18. novembra izdalo nalog za aretacijo Assangea, ki ga sumijo poskusa posilstva in spolnega nadlegovanja. Assange, ki se skriva neznano kje, se je na odločitev tožilstva pritožil, vendar ga lahko države, dokler ne bo sprejeta odločitev o pritožbi, aretirajo in izročijo Švedski.

Je za tiralico kriva ameriška jeza? Britanski odvetnik Assangea, Mark Stephens, je dejal, da bi lahko bil Interpolov nalog za aretacijo Assangea povezan z jezno ameriško reakcijo ob razkritju tisočev dokumentov State Departmenta.

"Gre za preganjanje in ne kazenski pregon" Interpol je izdal t.i. rdeče obvestilo za aretacijo Assangea. Z rdečim opozorilom Interpol zgolj obvesti 188 svojih članic o osumljeni osebi, za katero je razpisana tiralica. Vsaka država potem sama odloči, kako se bo odzvala. Po Stephensovih besedah gre za "preganjanje" in ne "kazenski pregon" Assangea. V tem trenutku ni dokazov, ki bi nakazovali na povezavo med sumi posilstva in zadevo, zaradi katere je Interpol izdal tiralico.

Nazadnje so ga videli v Veliki Britaniji Kljub temu, da švedsko tožilstvo doslej ni vložilo formalne obtožnice proti Assangeu, pa zatrjuje, da želi Assangea prijeti, ker ga doslej ni moglo zaslišati. Stephens je ob tem opozoril, da Assange doslej ni prejel formalnega obvestila o obtožbah, ki mu jih očitajo. Julian Assange je sicer Avstralec, vendar je večinoma živel v Evropi, nazadnje pa so ga videli v Veliki Britaniji. V torek je po skypu z neznanega kraja dal intervju za revijo Time.

Ekvador pa je medtem umaknil svojo ponudbo ustanovitelju WikiLeaksa za bivanje v državi. Ekvadorski predsednik Rafael Correa je namreč danes umaknil ponudbo, ki jo je pred dvema dnevoma dal namestnik zunanjega ministra Kintto Lucas. Ta je v ponedeljek na spletni strani Ecuadorinmediato sporočil, da so Assangeu pripravljeni "brez težav in brez postavljanja pogojev" izdati dovoljenje za bivanje v državi.

Kot je pojasnil ekvadorski predsednik, je šlo zgolj za Lucasovo "osebno izjavo". Da je povabilo Assangeu podprl tudi zunanji minister Ricardo Patino, Correa ni omenil, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Nikdar ne bomo podprli kršenja pravne države," je še poudaril Correa. Ekvador si sicer že dlje časa prizadeva za izboljšanje odnosov z ZDA.

Ne spreglejte