Nedelja,
23. 8. 2020,
13.49

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

6

Natisni članek

okužba Koronavirus Hrvaška

Nedelja, 23. 8. 2020, 13.49

3 leta, 8 mesecev

Hrvaška v zadnjih 24 urah zabeležila 275 novih primerov okužbe #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

6

Sosedje Hrvati so v zadnjih 24 urah našteli 275 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, ena oseba je umrla. Hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je medtem danes izrazilo zaskrbljenost zaradi razmer na slovensko-avstrijski meji, kjer so v soboto zaradi zaostrenih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa nastali dolgi prometni zastoji. Avstrijske oblasti je pozvalo, naj ukrepajo oziroma nemudoma poiščejo rešitev.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice V zadnjem dnevu je bilo v Sloveniji potrjenih 34 novih okužb

Pri 1.718 testiranih je bilo v zadnjih 24 urah na Hrvaškem 275 pozitivnih, pri čemer je aktivno obolelih za boleznijo covid-19 v državi trenutno 2.203. Na bolnišničnem zdravljenju je 155 bolnikov, od tega jih je 12 na ventilatorjih. V samoizolaciji je trenutno 7095 oseb. V tej državi so od 25. februarja, ko so potrdili prvo okužbo z novim koronavirusom ob 150.460 opravljenih testih zabeležili skupno 8175 primerov okužbe, od tega 275 v preteklih 24 urah. Do zdaj je zaradi covid-19 umrlo 171 bolnikov. 

Največ primerov v Splitsko-dalmatinski županiji

Največ okužb so v preteklih 24 urah zabeležili v Splitsko-dalmatinski županiji, ponovno sledi prestolnica s 53 primeri. Novi koronavirus se je razširil tudi v splitski bolnišnici KBC Split (Klinički bolnički centar Split), kjer je zbolelo devet zaposlenih, pet zdravnikov in štiri medicinske sestre. Vsi imajo po poročanju portala Index.hr blage simptome in so se po vsej verjetnosti okužili izven delovnega mesta.

Nacionalni štab je na predlog lokalnih štabov na območju Splitsko-dalmatinske županije zato danes napovedal nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb, ki bodo veljali od ponedeljka, in sicer za 14 dni. Na porokah bo lahko največ 50 ljudi, druga zasebna praznovanja pa bodo lahko samo v krogu družine z največ 20 ljudmi. V barih in lokalih bodo lahko gostom stregli samo na odprtih prostorih, kot so terase. Na pogrebih bo lahko največ 50 ljudi, piše STA.

Hrvaška, Split | Foto: Reuters Foto: Reuters

Bolnišnica Slovenj Gradec
Novice Bolnika s koronavirusom odkrili na splošnem oddelku bolnišnice

Turisti množično zapuščajo Hrvaško, tudi Slovenci

Zaradi velikega porasta okužb v tej državi je Velika Britanija v četrtek uvrstila Hrvaško na rdeči seznam. Podobno so storili tudi v Nemčiji, kjer je nemški inštitut za nevarni območji razglasil Šibeniško-kninsko in Splitsko-dalmatinsko županijo. Prav zato turisti množično zapuščajo državo.

Kot je včeraj poročal portal Index.hr, je bilo že v petek 20 tisoč turistov manj kot dan prej, od tega je Hrvaško že zapustilo okoli štiri tisoč Nemcev in 4.354 slovenskih državljanov. Kot poročajo hrvaški mediji, bo množično zapuščanje države pomenilo hud udarec za konec hrvaške turistične sezone, še posebej zato, ker so bili slovenski gostje to sezono med najštevilčnejšimi.

#OstaniZdrav
Novice Novo spoznanje o aplikacijah za sledenje koronavirusu

Hrvaška pozvala Avstrijo k ukrepanju zaradi zastojev na slovensko-avstrijski meji

Hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve pa je medtem danes izrazilo zaskrbljenost zaradi razmer na slovensko-avstrijski meji, kjer so v soboto zaradi zaostrenih ukrepov nastali dolgi prometni zastoji. Minister Gordan Grlić Radman je tako vzpostavil stik z avstrijskim kolegom Aleksandrom Schallenbergom, hrvaško veleposlaništvo na Dunaju pa je v stiku z avstrijskim notranjim in zunanjim ministrstvom.

mejni prehod Gruškovje | Foto: STA , Foto: STA , Avstrija je namreč v soboto na meji s Slovenijo uvedla strog nadzor, zaradi katerega je ponoči pred predorom Karavanke nastala dolga, tudi do 12-kilometrska kolona vozil. Veliko potnikov, ki niso bili obveščeni o novi obliki nadzora, je bilo tako brez vode in hrane ujetih na slovenski strani mejnega prehoda, nekateri celo 14 ur.

Zastoji so nastajali tudi na Ljubelju, med potniki pa je bilo precej Nemcev in Nizozemcev. Zjutraj so se razmere nekoliko izboljšale, a so potniki na prehod meje pred predorom Karavanke še vedno čakali tri ure, na Ljubelju pa pet ur. "Verjamemo, da se bo kmalu našla rešitev za potnike, da čim prej prispejo domov," so zapisali na hrvaškem ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Po zadnjih informacijah avstrijskega notranjega ministrstva naj bi sicer ukrepe nekoliko omilili in s tem pospešili pretok vozil.

Italija turizem
Novice V Italiji kljub porastu okužb ne bodo znova uvedli karantene

V Avstriji danes 191 novih okužb

Avstrija je sicer Hrvaško prejšnji teden uvrstila na seznam držav z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom in svoje državljane pozvala, naj tja ne odpotujejo. Od 17. avgusta morajo tisti, ki se vračajo iz Hrvaške, predložiti negativni izvid testiranja ali pa ga opraviti v 48 urah, vmes pa ostati v samoizolaciji. Iz Avstrije sicer danes poročajo o 191 novih primerih okužbe z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, poroča STA.

Ker je tudi Slovenija Hrvaško v petek ob polnoči uvrstila na rdeči seznam, imajo dopustniki do ponedeljka čas, da se vrnejo v Slovenijo, sicer bodo morali ob vrnitvi v 14-dnevno karanteno. Ponekod na meji s Hrvaško sicer nastajajo daljše čakalne dobe, ki pa, kljub uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam, za avgustovski vikend niso neobičajno dolge.

Večji promet tako pričakujejo danes popoldne in jutri. Več o stanju na mejnih prehodih si preberite TUKAJ.

Preverite tudi:

Južna Koreja, koronavirus
Novice V Južni Koreji največje dnevno število okužb od marca, v Indiji številka presegla tri milijone