SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hollande napoveduje 75-odstotno obdavčitev plač, višjih od milijona evrov

1

termometer

Francoski predsednik je odločitev o 75-odstotnem obdavčenju plač sprejel po tem, ko je predlog tovrstne obdavčitve za posameznike ustavno sodišče zavrnilo kot obliko zaplembe.

Francois Hollande je svoj načrt razkril v televizijskem intervjuju, s to novo davčno postavko pa upa na izboljšanje podpore v javnosti, ki je v zadnjem času rekordno nizka. Ob tem Hollande vseeno poskuša ohranjati občutljivo ravnotežje med interesi levice in poslovnega sveta. Uvedba novega davka se bo zgodila šele čez dve leti, Hollande pa je hkrati napovedal, da bo v vmesnem času zmanjševal proračunsko porabo in rekordno visoko brezposelnost, poroča The Telegraph.

51 odstotkov vprašanih Hollanda ocenjuje kot slabega predsednika Hollande je sicer večji del intervjuja posvetil prepričevanju, da v resnici ni slab predsednik. Temu pa ne pritrjujejo javnomnenjske ankete, po katerih njegovo delo kot slabo ocenjuje kar 51 odstotkov vprašanih, kot dobro pa samo 22. Zdi se, da je Hollande ujet v škarje interesov. Levica mu zameri tržno usmerjene reforme, ki jih vidi kot nadaljevanje politik njegovega konservativnega predhodnika, Nicolasa Sarkozyja, medtem ko poslovni svet trdi, da s svojo davčno politiko uničuje gospodarstvo.

Ustavno sodišče zapovedalo nižje davke Tako imenovani superdavek oziroma 75-odstotna obdavčitev najbogatejših je bila sicer ena temeljnih Hollandovih predvolilnih obljub. Kot taka pa je povzročila migracijo nekaterih najbogatejših Francozov, med najbolj znanimi je Gérard Depardieu, ki ima danes ruski potni list. Ta davek je kot nepravičen razveljavilo tudi ustavno sodišče, ki je zapovedalo, da najvišja davčna stopnje ne sme presegati 66,6 odstotka posameznikovih dohodkov.

Varčevalni ukrepi obsodba Evrope na eksplozijo Francoski predsednik je ob tem priznal, da ni pričakoval, da bo gospodarska kriza trajala tako dolgo, a hkrati zatrdil, da je uvedel vse potrebne ukrepe, da jo bodo uspešno prebrodili. Kritiziral je svoje evropske kolege, češ da so pri uvajanju reform za spodbujanje gospodarske rasti prepočasni, in zanikal, da je Francija izgubila proti nemški obsedenosti z varčevalnimi ukrepi. Po prepričanju socialističnega predsednika je pristajanje na varčevanje obsodba Evrope na eksplozijo in vzpon populističnih vlad, še poroča The Telegraph.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin